Presidentti Tarja Halonen vieraili Asunnottomien yön tapahtumassa Hakaniemen torilla Helsingissä vuonna 2011. Kuva: Erkki Raskinen, Asunnottomien yö

YhteiskuntaKirjoittanut Venla Välikangas

Asunnottomien yö täyttää pyöreitä – tämän vuoden tapahtumassa katsotaan menneeseen ja tulevaan

Vailla vakinaista asuntoa ry (VVA) kerää rahaa vuoden päätapahtumaan.

Lukuaika: 2 minuuttia

Asunnottomien yö täyttää pyöreitä – tämän vuoden tapahtumassa katsotaan menneeseen ja tulevaan

Presidentti Tarja Halonen vieraili Asunnottomien yön tapahtumassa Hakaniemen torilla Helsingissä vuonna 2011. Kuva: Erkki Raskinen, Asunnottomien yö

Asunnottomien yö -tapahtuman teema vaihtuu vuosittain riippuen siitä, mikä asunnottomuuteen liittyvä aihealue on kulloinkin erityisen ajankohtainen. Vuonna 2022 se on ”Tulevaisuus ilman asunnottomuutta”.

 Järjestösuunnittelija Vlada Petrovskaja kertoo, että ihmisten katseet halutaan kääntää sekä menneeseen että tulevaan. 

”Haluamme palauttaa mieliin, mitä hyvää tällä kentällä on saatu aikaan 20 vuoden aikana. Sen, millaisia  päätöksiä on jo tehty ja miten asunnottomuutta on saatu hallintaan”, hän sanoo. 

Uusia, konkreettia ratkaisuehdotuksia kaivataan kuitenkin yhä. Tällä hetkellä niitä kerätään koko  asunnottomuuskentältä, johon kuuluu järjestöjä, kokemusasiantuntijoita ja tutkijoita.  Ratkaisukeinot julkaistaan Asunnottomien yö -tapahtumassa, jossa myös haastetaan tapahtumaan osallistuvia päättäjiä. 

mainos

”Haluamme saada päättäjät ottamaan työpöydälleen rohkeitakin ratkaisuja, jotta saisimme viimein hyviä  keinoja asunnottomuuden poistamiseksi. Rohkea ratkaisu voisi olla esimerkiksi kolmen kuukauden takuu asunnon saamiselle, Petrovskaja toteaa. 

Tavoitteesta puuttuu vielä

Keräyksestä saatua rahaa käytetään myös järjestön viestintään, joka on toiminnalle erityisen tärkeää. Sen avulla tapahtumalle etsitään lisää yhteistyökumppaneita ja tavaralahjoituksia. Tarvittaessa rahalla hankitaan myös konkreettisia tuotteita, joita kohderyhmä erityisesti tarvitsee. 

”Jos tavaralahjoituksia ei ole tarpeeksi, voidaan lahjoitusrahoilla ostaa tarvittavia tuotteita. Ne voivat olla vaikkapa kenkäpareja tai hygieniatuotteita. Jos jotain puuttuu, meidän tehtävämme on hommata se.” 

Lokakuussa järjestettävään tapahtumaan on vielä aikaa. Petrovskajan mukaan sponsoreita on jo saatu, mutta lisää toivotaan. Muutamat pitkäaikaiset yhteistyökumppanit tukevat sekä Vva ry:n että Asunnottomien yön tapahtuman toimintaa. Niiden kautta saadaan myös tuotelahjoituksia.  

Rahalahjoitukset ovat olleet pieniä summia. 

”Lahjoittajat ovat toivoneet, että rahat käytetään nimenomaan tapahtuman järjestämiseen.”

Asumisneuvonta ehkäisee häätöjä

Teema ”Tulevaisuus ilman asunnottomuutta” puhututtaa myös siksi, että Helsingin kaupunki on ottanut tavoitteekseen poistaa asunnottomuuden vuoteen 2025 mennessä. Vuonna 2021 yli puolet Suomen asunnottomista henkilöistä oli pääkaupunkiseudulla. Helsingissä heitä oli noin 1 200. 

Petrovskajan mukaan asunnottomuuden poistaminen vaatii huolellista budjetointia ja monenlaisia käytännön toimia. 

”Esimerkiksi lisätään eri kohderyhmille suunnattuja hätämajoituspaikkoja ja asumisyksikköpaikkoja sekä ennaltaehkäistään häätöjä. Häätöjä voitaisiin ennaltaehkäistä esimerkiksi varmistamalla oikea-aikainen ja väestön monimuotoisuutta huomioiva asumisneuvonta myös yksityisiltä vuokranantajilta vuokraaville.“

Vva ry ei pidä kaupungin asettamaa tavoitetta mahdottomana. 

”Voimme vain toivoa, että tavoitteiden saavuttamiseksi löytyy riittävästi tahtoa ja toimijoita, jotka sitoutuvat tavoitteisiin konkreettisella toiminnalla”, Petrovskaja sanoo. 

”Kaikki on mahdollista, jos vain löytyy riittävästi tahtoa ja rahaa.”

Asunnottomien yö
17.10.2022
asunnottomienyo.fi