Tanskanen nojaa pöytään, katsoo kameraan. Taustalla kehystettyjä teoksia.

TaideKirjoittanut Miia VistiläKuvat Anna Miettinen

Tympeitä tyttöjä piirtävä Riina Tanskanen haluaa lisää tilaa olla monimutkainen

Tympeissä tytöissä puretaan syrjiviä asenteita kuvilla ja sarjakuvilla.

Lukuaika: 3 minuuttia

Tympeitä tyttöjä piirtävä Riina Tanskanen haluaa lisää tilaa olla monimutkainen

Riina Tanskanen

  • Kuvataiteilija, sarjakuvataiteilija
  • Kirjallisuustieteen kandidaatti Tampereen yliopistossa
  • s. 1998
  • asuu Tampereella

Kuvataiteilija, kirjallisuustieteen opiskelija Riina Tanskanen julkaisee Instagramissa tasa-arvoon monesta näkökulmasta kantaa ottavia kuvia ja teemaa syventäviä tekstejä. Yleisin aihe on sukupuolten tasa-arvo ja etenkin naisten asema. Hänen keväällä 2020 aloittamansa taidetili sai vähän yli vuodessa lähes 40 000 seuraajaa. 

Tanskasen viiva on vapaata ja kokeilevaa ja värit kirkkaita. Teosten teksteissä näkyy laaja-alainen ymmärrys käsiteltävistä aiheista.

”Rakastan lukemista, luen noin 200 kirjaa vuodessa. Ahmin feminististä teoriaa, mutta myös muita tietokirjoja. Yliopistolla otin kursseja noin kymmenestä eri aineesta sen mukaan mikä vaikutti jännältä ja hauskalta. Kun on vahva tietopohja, on helpompaa selittää selkeästi ja ymmärrettävästi asioista sellaisillekin, joille ne ovat aivan uusia.”

Feministiset ajattelijat kautta aikojen ovat Tanskasen älyllinen yhteisö. Vanhoistakin teksteistä löytyy paljon nykyaikaan soveltuvaa, vaikka samalla ne pitää tulkita aikansa kontekstissa. 

”Olen inspiroitunut paljon mustien feministien kuten Angela Davisin ja Roxane Gayn teoksista. Intersektionaalisen feminismin ajatuksia oli jo orjuuden vastustajilla 1800-luvun Yhdysvalloissa, vaikka he eivät näitä sanoja käyttäneetkään. Ja monet Simone de Beauvoirin ja Betty Friedanin ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia.”   

Tytöt opetetaan kohteiksi

Tanskanen on piirtänyt koko ikänsä. Tympeiden tyttöjen myötä hän alkoi tehdä sarjakuvaa. Ensimmäinen albumi Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä (Into 2021) kuvaa millaisia vähätteleviä ja rajoittavia asenteita tytöt kohtaavat kasvaessaan ja miten ne vaikuttavat elämään. 

Tarinat perustuvat omiin ja muiden kokemuksiin, ja monet asenteet näkyvät tuhansia vuosia vanhoissa myyteissäkin. 

Erityisesti Tanskasta raivostuttaa, miten tytöille jo nuoresta lähtien opetetaan naiskehoja objektivoivan mediakuvaston ja arkisen seksuaalisen ahdistelun kautta, että heidän kehonsa ovat vapaasti muiden ihmisten kähmittävissä ja kommentoitavissa.  

Henkilökohtaisesti tutuksi on tullut myös sukupuolten erilainen kohtelu taiteen tekijöinä: miehistä kertovia ja miesten tarinoita pidetään ihmisyyden yleisinä kuvauksina ja miestekijöitä kannustetaan enemmän jo opiskeluaikana. Naisten ja sukupuolivähemmistöjen kertomukset nähdään marginaalitarinoina.  

Näiden teemojen lisäksi sarjakuva-albumissa käsitellään sukupuolirooleja parisuhteissa ja työelämässä. Tarinoiden päähenkilöinä on monennäköisiä tyttöjä. Sisäistettyä seksismiä edustaa päähenkilön kaksoisolento, Raili-hahmo. 

Tanskanen ei ollut piirtänyt sarjakuvia aiemmin. Albumin tekoon innosti etenkin sarjakuvataiteilija Liv Strömquistin tuotanto, joka myös käsittelee naisten asemaa. Monet Aikuistumisriittejä-albumin sarjakuvakerronnan keinot muistuttavatkin Strömquistista, mutta Tanskanen nojaa esikuvaansa enemmän väreihin, kuvien yksityiskohtiin ja fiktioon.

Aikuistumisriittien kustantamista edistettiin kustantamon kanssa yhdessä suunnitellulla joukkorahoituksella.

”Rahoituksen myötä voin keskittyä syksyn ajan Tympeät tytöt -Instagram-tilin päivittämiseen, josta en saa muuten tuloja. Se on kuitenkin paikasta riippumaton ja sellaisena tasa-arvoisin tapa saada töitäni lukijoiden ulottuville.” 

Tanskanen istuu tuolilla, ympärillä kirjoja.

Sisäistetty syrjintä hiersi

Tanskasen taide on kriittistä ja kantaaottavaa, mutta samalla lempeää ja ymmärtäväistä. Yhdistelmää hän selittää taustallaan. Tanskanen on kasvanut pienellä paikkakunnalla, jossa ei ollut paljon kulttuuritarjontaa. Käsitykset siitä, millaisia ihmisten pitäisi olivat aika ahtaita. Opiskelukaupunkiin muuttaminen avarsi Tanskasen omaa maailmankuvaa.

”Kun olen itsekin ajatellut todella seksistisesti, esimerkiksi korostanut olevani erilainen kuin muut tytöt, on helppo samaistua siihen, että muillakin on kaikenlaisia asenteita.”

Sisäistetyt seksistiset asenteet hiersivät Tanskasta jo nuorena, mutta hän ei saanut ahdistuksen syistä kunnolla kiinni. Feministinen ymmärrys toi henkistä vapautta ajatella toisin ja auttoi ymmärtämään seksistisen, rasistisen ja muulla tavoin syrjivän kulttuurin ongelmia. 

”Mä haluan tytöille lisää tilaa olla monimutkaisia! Kivoja, söpöja ja lempeitä – ja toisinaan itsekeskeisiä mulkkuja. Viiltävän älykkäitä hölmöilijöitä, jotka eivät aina ymmärrä itseään ja muita.”

”Oman ajattelun tiedostaminen ja toiminnan arviointi on tärkeää, koska syrjivät asenteet ovat sisäistyneet. Samalla on hyvä olla armollinen itselleen ja muille.” 

Tanskanen kritisoi myös aktivismiin liittyviä sosiaalisia normeja ja vetoaa Instagram-tilillään aidon vapauden ja monipuolisuuden puolesta:

”Mä haluan tytöille lisää tilaa olla monimutkaisia! Kivoja, söpöja ja lempeitä – ja toisinaan itsekeskeisiä mulkkuja. Viiltävän älykkäitä hölmöilijöitä, jotka eivät aina ymmärrä itseään ja muita. Tilaa olla nolo, heikko, arrogantti ja kryptinen. Nuiva ja nillitävä akka. Seksipommi. Ruma ja haiseva. Melankolinen ajelehtija. Suuri ajattelija. Koska meitä ei ole tehty vaan sokerista, kanelista ja hyveellisistä asioista. Me ollaan erehtyväistä lihaa eikä meidän tarvitse teeskennellä mitään muuta“.

Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä -näyttely La Bohéme -galleriassa Helsingissä 12.9.2021 asti.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.