AktivismiKirjoittanut Ilona Iida SimesKuvat Julius Halme, Mikko Lyytikäinen, Tuomas Rantanen, Iida Simes

”Mitta on täysi” – Töihin haluava kulttuuriala kohotti katseensa eduskuntaan

Kulttuurialan toimijat osoittivat mieltään Helsingin keskustassa. Turvavälein ja maskein mielenosoittajat näyttivät mallia tapahtumien järjestämiseen. Lopuksi päättäjät saivat pitkät, ironiset aplodit.

Lukuaika: 2 minuuttia

”Mitta on täysi” – Töihin haluava kulttuuriala kohotti katseensa eduskuntaan

Tapahtuman järjestäjät tiedottivat ”katastrofaalisesta” tilanteesta:

”Kulttuurin ja tapahtumien ammattilaisille ja yrityksille kuluneet 15 kuukautta ovat olleet katastrofaaliset. Alan tekijöiden mitta tuli täyteen kaavailtujen kulttuurialaan kohdistuvien leikkauksien myötä. Työryhmä on pettynyt siihen, että hallitusohjelmassa tavoitellaan luovien alojen kasvua, mutta nyt alalta kuitenkin aiotaan leikata. 

Kulttuuriala työllistää Suomessa 120 000 henkilöä, ja alan työpaikkojen määrä on lisääntynyt Tilastokeskuksen mukaan 20,1 % viimeisten kymmenen vuoden aikana. Alalla toimii myös 18 000 yritystä, joiden liikevaihto oli 13,4 miljardia euroa.

Kulttuuri on pelkästään luvuilla mitattuna tulevaisuuden ala, johon on järkevää investoida ja jonka tekijöiden hyvinvointiin kannattaa panostaa. Sama oivallus on jo tehty monissa Pohjoismaissa. Nyt on Suomen vuoro.”

mainos
Seela Sella. ©Movision, Mikko Lyytikäinen

Julkilausumaa oli ollut tekemässä taiteen, kulttuurin ja tapahtuma-alan edustajia kuten Karola Baran Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitosta, freelancermuusikko Mikko Kosonen, Laura Serkosalo Nuoren Voiman Liitosta ja Ahti Vänttinen Muusikkojen Liitosta.

Pianisti Iiro Rantala kommentoi mielenosoitusta Facebookissa:

#kristakiuru #Sosiaalijaterveysministeriö Vaikka ette kiireiltänne ehtineet #mittaontäysi mielenilmaukseen, puheenvuoroista tuli selväksi että te olette pääsyylliset siihen, että Suomen kulttuurielämä on miltei tuhottu. Mitä vastaatte tähän? Ette tietenkään mitään. Eihän teidän kanssanne ole syntynyt mitään järkevää dialogia. Koronan taakse on niin helppo piiloutua. Sen te osaatte.

Tapahtuma-ala osasi järjestää koronaturvallisen tilaisuuden jo silloin, kun te vielä opettelitte miten puhua mikrofoniin koronainfossa. #eduskunta ja #suomenhallitus on ollut jo liian kauan teidän talutusnuorassanne. Tähän on saatava muutos!

Mielenosoitus ulottui Kansalaistorille ja Oodi-kirjastolle saakka. ”Nyt alkaa tapahtua” -luki pitkissä banderolleissa.

Lopuksi alkoivat aplodit.

Ne jatkuivat…

… ja jatkuivat. Monta minuuttia, kunnes Oodin eteen parkkeerattujen roudausrekkojen pillit alkoivat soida..

Lue näyttelijä ja muusikko Anu Hälvän tunnoista korona-ahdingon aikaan Voiman artikkelista.

  • 3.6.2021
  • Kirjoittanut Ilona Iida Simes
  • Kuvat Julius Halme, Mikko Lyytikäinen, Tuomas Rantanen, Iida Simes