Hämeentie 48Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Huimaa kasvua turkisalalla?

Lukuaika: < 1 minuutti

Huimaa kasvua turkisalalla?

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Hanna Nikkanen

Jotain mätää turkistuottajien PR-materiaalissa.

Turkisala on kuolemassa, norjalainen Fham Sjøholm sanoo tänään Fifin haastattelussa. Uusia yrittäjiä elinkeino ei kiinnosta, tarhat tekevät tappiota ja eettiset kysymykset painavat.

Vai onko ala sittenkin kokemassa huimaa kasvua? Lokakuussa 2007 Suomen turkistuottajien verkkosivuilla kerrottiin näet seuraavaa:

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Turkisten tuottaminen on perinteinen suomalainen elinkeino, joka työllistää 6000-7000 ihmistä, välillisesti jopa 10 000 suomalaista. Määrä vaihtelee kausittain työhuippujen mukaan.”

Nyt sama lähde on jo tätä mieltä:

”Turkisten tuottaminen on perinteinen suomalainen elinkeino, joka työllistää 22 000 suomalaista. Määrä vaihtelee kausittain työhuippujen mukaan. (…) Suomessa toimii noin 1 300 turkistilaa.”

Yli sadan prosentin kasvu reilussa vuodessa? Vai luottamusta yleisön lyhyeen muistiin? Onneksi on verkon sisältöä arkistoiva Internet Archive.

Eilen 21.1.2009 Helsingin Sanomien taloussivuilla kerrottiin turkisalasta. Näin:

”Suomessa turkiseläimiä kasvatetaan 1 400 tilalla. Ala työllistää noin 22 000 henkilöä.”

Eihän tässä ole kyse ensimmäisestä kerrasta, kun toimittaja toistaa lehdistötiedotteen tekstiä. Mutta miten kummassa tilojen määrä kasvoi HS:n käsittelyssä?