Yhteiskunta

UPM sai Kansanvihollisen roolin Uruguayssa

UPM-Kymmenen läsnäolo ja toimet jakavat kansaa Uruguayssa. Maailman suurimman sellutehtaan rakennushanke on moraalinen vedenjakaja, josta riittää draamaksi myös maan kansallisteatterin lavalle.

Lukuaika: 2 minuuttia

UPM sai Kansanvihollisen roolin Uruguayssa

Suomalainen metsä­talousjätti UPM-Kymmene nousee parrasvaloihin Uruguayn kansallisteatterissa lokakuussa. Kyse on Henrik Ibsenin klassikkonäytelmän Kansanvihollinen uudelleentulkinnasta. Kansanvihollisen alkuperäisessä versiossa norjalaisen pikkukaupungin kylpylän vedet yllättäen saastuvat ja asukkaat kohtaavat vakavan moraalisen ongelman, jossa vastakkain ovat kaupungin taloudellinen etu ja ihmisten terveys.

Urugualaisyleisölle UPM tarjoaa vastaavan tunnistettavan moraalisen ongelman, jossa oikeus ja kohtuus asettuvat vastatusten talouden tarpeiden kanssa. Näytelmän ohjaa radikaaleista klassikkotulkinnoistaan tunnettu ohjaaja Marianella Morena. Hän tekee näytelmästä oman versionsa. Morenan mukaan UPM-Kymmenen Uruguayhin suunnittelema jättimäinen sellutehdas ja sen ympärillä käytävä kiihkeä keskustelu tuovat uuden sisällön näytelmälle.

”Ibsenin näytelmä on käytettävissäni”, Morena sanoo.

”Voin tehdä halkeamia sen eheisiin henkilöhahmoihin ja heidän näkemyksiinsä. Kirjoitan uutta tekstiä repliikkien sisään. Aiheena on ­saastuminen. Henkilöiden totuudet saastuttavat toisensa. Fiktio ja todellisuus sekoittuvat toisiinsa.”

UPM:n uudella tehtaalla on Morenan tulkinnassa, kuten Uruguayssa ylipäänsä, sekä puolustajia että vastustajia. ”Investoinnilla on niin valtava vaikutus maan talouteen, infrastruktuuriin, ympäristöön ja elinkeinoihin, että siihen on vaikeaa ottaa itsestään selvää kantaa”, Morena toteaa.

Uruguayn perinteinen elinkeino on karjanhoito. Maa on aroa, avaraa pampaa. Nyt plantaasi toisensa perään kasvattaa seitsemässä vuodessa täyteen mittaansa nousevaa kloonattua eukalyptusta.

Morena kuvaa maiseman muutosta: ”Monet kokevat itsensä saarretuiksi, kun näkymät menevät tukkoon. Pienviljelijät joutuvat luopumaan tiloistaan. Metsä ei ole uruguaylaisille luontainen ympäristö, kaunis tai turvallinen, kuten suomalaisille. Monille se on ahdistava.”

Ympäristövaikutukset ovat moninaiset. Eukalyptuksen viljely jättää jälkensä maaperään ja vesistöihin. Tehtaan jätevedet valuvat jo ennestään hyvin saastuneeseen Rio Plataan. Tuotantoketjun jokaisella vaiheella on oma jälkensä.

Erityisen ahdistavaksi uruguaylaiset kokevat UPM:n suuren vaikutusvallan pienessä maassa.

”Valtio rakentaa tehtaalle uuden rautatien ja sataman. Ihmiset kokevat, että maan hallitus on rähmällään suurpääoman edessä.”

Morenan mukaan kolonialismin ydin on kielessä.

”Dramaturgina minun tehtäväni on dekolonialisoida Ibsenin teksti, tehdä siitä omani”, Morena sanoo.

Latinalaisessa Amerikassa eurooppalainen ajattelumalli vaikuttaa myös espanjan puhumisen kautta ihmisten mielessä.

”Olemme täydellinen apaja kolonialisteille: kielen kautta meidän sisällämme on heitä varten tila jo valmiina. Latinalainen Amerikka tarvitsee kaikelle hyväksynnän Euroopasta. Nyt suomalainen suuryritys saa tukevan otteen meidän luonnonvaroiltaan rikkaasta maastamme. Kyllä se on groteski kapitalistinen haltuunotto.”

El enemigo del pueblo -esityksen ensi-ilta­ Comedia Nacionalissa Montevideossa ­lokakuussa 2019.

  • 30.8.2019