Maailman koululaisten ilmastokokouksen osallistujat aikovat istuttaa maailmaan satamiljoonaa uutta puuta. World Summit of Students for Climate -ilmastokokous järjestettiin toukokuun vaihteessa Joensuussa, Liperissä ja Helsingissä. Siihen osallistui 135 teini-ikäistä oppilasta sekä 90 opettajaa yhteensä 70 maasta.
Konferenssin aikana itse laatimassaan Maailman koululaisten ilmastotoimien toimintasuunnitelmassa koululaiset sitoutuivat puiden istutuksen lisäksi parantamaan kierrätystä kouluissaan sekä vähentämään ilmastolle haitallisten ruoka-aineiden käyttöä koulujen ruokaloissa. Environment Online -kouluverkoston valmistelemaan Koulujen ilmastosopimukseen kirjattiin yksityiskohdat istutushankkeesta. Istutustavoite olisi tarkoitus saavuttaa vuoteen 2025 mennessä. Puiden istuttamisella on puolestaan tarkoitus sitoa hiilidioksidia ilmakehästä yhteensä kolme miljoonaa tonnia. Kesäkuun alussa sopimukseen oli sitoutunut yhteensä 370 koulua 50 eri maasta.
Koulut voivat istuttaa puut joko itse tai rahoittaa muiden koulujen istuttamista. Toiminta on tarkoitus rahoittaa kouluyhteisöissä tehtävällä työllä. Koululaiset voivat ”ansaita” puita muun muassa auttamalla vanhuksia. Koulukohtaisesti sitoutuminen tarkoittaa 100 puun istuttamista tai saman määrän istuttamisen tukemista.
”Nyt on tärkeää toimia, koska opimme kyllä koulussa ilmastonmuutoksesta ja tiedämme kyllä tarpeeksi aiheesta”, japanilaiset Yu ja Katomi kertovat konferenssissa.
”Sambiassa näemme jo ilmastonmuutoksen vaikutukset. Vuodenajat ovat siirtyneet ja erilaiset sään ääri-ilmiöt lisääntyneet”, opettaja Melvin Kasontobwa kertoo.
”Ilmastonmuutos ei välitä valtioiden rajoista, joten tämän konferenssin kaltaiset yhteiset tapaamiset ovat tärkeitä. Samalla meidän vastuullamme on varmistaa koulutuksella nuorille riittävät tiedot ja taidot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, Kasontobwa pohtii.
Konferenssiin osallistujat myös harjoittelivat puiden istutusta Joensuun läheisellä jättömaalla. ”Tarkoituksenamme on opettaa nuorille puiden istutusta ja rohkaista heitä toimimaan itse istuttajina ja opastajina omissa kouluissaan. Puiden avulla voimme helpoiten sitoa hiilidioksidia ilmakehästä puihin ja metsiin”, puiden istutuksessa oppilaita opastava Ville Tahvanainen kertoo.
”Ilmastonmuutos ei ole yksilön asia. Nuoret jäävät nykyisestä keskustelusta sivuun. Tämän konferenssin tavoitteena on antaa nuorille oma ääni”, Tahvanainen jatkaa.
Tapahtuman pääjärjestäjänä toimi Environment Online -kouluverkko (ENO Schoolnet), joka on vuonna 2000 perustettukestävän kehityksen maailmanlaajuinen verkosto kaupungeille ja kouluille. Verkoston perusti joensuulainen luokanopettaja Mika Vanhanen ja siihen kuuluu tällä hetkellä kouluja 157 maasta.