YhteiskuntaKirjoittanut Jari TamminenKuvat Mitro Partti

Posti polkee Kustia

Valtionyhtiö Posti Group Oyj polkee työntekijöiden oikeuksia ja samalla rapauttaa palveluja. Työntekijöiden palkkoja on alennettu jopa 40 prosenttia.

Lukuaika: < 1 minuutti

Posti polkee Kustia

Kuvat Mitro Partti

Valtionyhtiö Posti Group Oyj polkee työntekijöiden oikeuksia ja samalla rapauttaa palveluja. Työntekijöiden palkkoja on alennettu jopa 40 prosenttia.

Täysin tuomittavaa ja moraalitonta puuhaa”, kuvailee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n Juha Pöyry Postin toimintaa.

Posti Group Oyj on ulkoistanut vähän kerrallaan työtehtäviä ja samalla työntekijät on siirretty uusien ja­ ­heikompien työehto­sopimusten ­piiriin. Työehtoshoppailu-termillä­ ­kuvataan sitä, miten työehtosopimuksilla kikkailemalla palkkaa ja työ­ehtoja voidaan heikentää ilman, että työntekijöitä tarvitsee erikseen irti­sanoa.

Työehtoshoppailusta ja ulkoistamisista kärsivät muutkin kuin työntekijät.

mainos

”Kaksi vuotta sitten sanomalehdenjakajat halpuutettiin, kun Posti perusti Posti Palvelut Oy:n, liittyi työnantajaliitto Medialiittoon ja siirsi työntekijät liikkeenluovutuksella uuteen yhtiöön. Sanomalehdenjakajiin ryhdyttiin noudattamaan PAU:n työehtosopimuksen sijaan Teollisuusliiton sopimusta, joka on tasoltaan selvästi heikompi. Jakajien palkat laskivat keskimäärin 40 prosenttia. Päätöksen myötä työntekijöiden vaihtuvuus on ollut yli 100 prosenttia ja tämä näkyy palvelun laadussa.”

Vastaavasti Postin käyttämän SOL-henkilöstöpalvelun työntekijät ovat aikaisemmin olleet SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n palveluksessa. Huhtikuussa 2019 SOL siirsi heidät kaikki yksipuolisesti SOL Logistiikkapalvelut Oy:n työntekijöiksi ja samalla edullisemman työehtosopimuksen piiriin.

”Saimme huhtikuussa käsiimme SOL:in vuokratyöntekijöille lähettämän sähköpostin, jossa kerrottiin, että he ovat jatkossa toisen yrityksen palveluksessa ja heille tullaan maksamaan huonompaa palkkaa. Tosin eihän siinä viestissä työntekijöille tietenkään ääneen sanottu palkan laskevan”, PAU:n Pöyry kertoo.

Posti Group oyj on täysin valtion omistama yhtiö, jolla on palveluvelvoite.

”Omistajan pitäisi päättää, mitä linjaa yhtiössä vedetään. Kysyimme eduskuntavaalien alla kaikkien puolueiden puheenjohtajilta mielipidettä tästä, mutta ainoastaan Vasemmiston Li Andersson otti kantaa asiaan, ja tuomitsi toiminnan”, Pöyry toteaa.