YhteiskuntaKirjoittanut Jarkko KumpulainenKuvat Mitro Partti

Posti painostaa PAU:ta lopettamalla jäsenmaksujen tilittämisen

Opetusministeri Li Anderssonin mielestä Postin toiminta on mennyt liian pitkälle. Hän vaatii puuttumista valtionyhtiön toimintaan.

Lukuaika: < 1 minuutti

Posti painostaa PAU:ta lopettamalla jäsenmaksujen tilittämisen

Posti on päättänyt, ettei se enää jatkossa maksa Posti ja logistiikka-alan unionin (PAU) pakettilajittelijoiden jäsenmaksuja. Posti teki päätöksensä kesken meneillään olevia työehtosopimusneuvotteluja.

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mielestä Postin tytäryhtiö Posti Palvelut Oy pyrkii vaikuttamaan siihen, että ammattiyhdistys ei voisi puolustaa pakettilajittelijoita käynnissä olevassa työehtosopimusriidassa, jos pakettilajittelijat eivät jatkossa kuuluisi PAU:n jäseneksi.

”Postin toiminta ei yllätä, vaan se jatkaa tällä toimellaan sitä henkilöstöpoliittista linjaa, joka on postilaisille jo tuttua”, Nieminen toteaa tiedotteessa.

Päätös on täysin järkyttävä ja vie suomalaista työelämää 50 vuotta väärään suuntaan yhä rajumpien konfliktien tielle.

Riidan taustalla on työnantajan pyrkimys alentaa palkkoja siirtämällä pakettityöntekijänsä heikomman työehtosopimuksen piiriin.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi asiaa keskiviikkoiltana Facebook-sivullaan.

”Päätös on täysin järkyttävä ja vie suomalaista työelämää 50 vuotta väärään suuntaan yhä rajumpien konfliktien tielle”, Andersson toteaa.

”Ei ole hyväksyttävää, että valtionyhtiö lähtee rikkomaan sopimisen periaatetta ja pyrkii murentamaan työntekijöiden oikeuksia kääntämällä kelloja takaisin 1960-luvulle”, Andersson jatkaa.

Anderssonin mielestä Postin toiminta käy käsiksi hyvinvointivaltion peruspalikoihin.

”Suomainen hyvinvointivaltio on menestystarina, jossa sekä ammattiyhdistysliikkeellä, että laajapohjaisella sopimisella on pitkä perinne.”

Andersson vaatii nopeaa puuttumista valtionyhtiön toimintaan.

”Vuoden 1969 jälkeen suomalainen työelämä on ottanut suuria harppauksia eteenpäin. Mitään yhteiskunnallista edistystä ei sen sijaan ole koskaan tapahtunut polkemalla työoikeuksia ja painostamalla työntekijöitä. Nyt on korkea aika viheltää Postin toiminnalle kertakaikkinen stoppi.”

Posti Palvelut Oy  on ilmoittanut lopettavansa pakettilajittelijoiden jäsenmaksujen tilittämisen PAU:lle 1. marraskuuta alkaen. Posti Group Oyj:n osakekannasta omistaa 50,1 prosenttia Suomen valtio   ja loput 49,9 prosenttia siirrettiin viime vuoden joulukuussa Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n omistukseen.

Viime viikolla PAU ilmoitti aloittavansa noin 9000 työntekijää koskevan lakon tes-neuvottelujen ja pakettilajittelijoita koskevan keskustelun jumiuduttua. Lakko alkaisi aamulla 11. marraskuuta ja päättyisi kuun 24. päivä. SAK:n jäsenlitto Merimies-Unioni ilmoitti eilen olevansa valmis ryhtymään tukitoimiiin.