YhteiskuntaKirjoittanut Suvi Auvinen

Feministien kokoontumisajot

Feministinen foorumi luo turvallisempaa Helsinkiä.

Lukuaika: < 1 minuutti

Feministien kokoontumisajot

Feministinen foorumi luo turvallisempaa Helsinkiä.

FemF eli Feministinen foorumi järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Tapahtumapaikkana on Helsinki.

”FemF on syntynyt tarpeesta feministisille tiloille ja kohtaamisille. Haluamme joka vuosi luoda päivän ajaksi tilan, jossa feministiset toimijat eri aloilta ja konteksteista voivat luoda ohjelmaa ja osallistua keskusteluun siitä, mitkä ovat tämänhetkisen yhteiskuntamme polttavimpia epäkohtia ja mitä tehdä niiden ratkomiseksi”, kertoo FemFin työryhmän jäsen Inkeri Rönnberg.

Rönnberg on ollut neljä vuotta vapaaehtoisena toteuttamassa tapahtumaa.

”Tapahtuma pyrkii luomaan turvallisemman tilan, johon uudemmat ja vanhemmat feministit voivat tulla kuuntelemaan ja keskustelemaan feminismistä eri lähtökohdista.”

mainos

”Turvallisemman tilan” ajatuksena on luoda käytäntöjä, jotka saavat ihmiset kokemaan olonsa turvalliseksi. Ihmisiä kannustetaan ottamaan vastuuta epämiellyttävistä tilanteista ja muuttamaan tilanteet paremmiksi esimerkiksi rasismin, seksismin tai muun sorron sietämisen sijaan. Turvallisten tilojen sijaan puhutaan turvallisemmista tiloista, koska täysin turvallisen tilan luominen ei tavoitteista huolimatta liene mahdollista.

Turvallista tilaa moniäänisille kohtaamisille pyritään Rönnbergin mukaan luomaan niin Feministisessä foorumissa kuin sitä toteuttavan työryhmän sisällä.

”Meille feminismi ei ole pelkkä nimike vaan prosessi, jossa aktiivisesti toimimme tasa-arvon puolesta”, Rönnberg sanoo. Tämä tarkoittaa kritiikkiä myös omaa toimintaa kohtaan, omien sokeiden pisteiden tunnistamista ja jatkuvaa oppimista.

”Se tarkoittaa ennen kaikkea toimimista heidän ehdoillaan, jotka kokevat monenlaista syrjintää yhteiskunnassa.”

Tänä vuonna avoin, ilmainen ja monikielinen Feministinen foorumi panostaa entistä enemmän monimuotoisuuteen. Luvassa on niin paneelikeskusteluja, elokuvia, työpajoja ja open miciä. Tapahtuma laajenee myös feministiseksi taidenäyttelyksi, FemF Artiksi, joka priorisoi rodullistettujen taiteilijoiden näkyvyyttä sekä haastaa normeja ja kulttuuripolitiikkaa Suomen taidekentällä.

Tämänvuotisen tapahtuman teemana on liike. Teemasta keskustellaan niin feministisen liikkeen kuin kehojen näkökulmasta: Miten kurdilainen queerfeminismi haastaa länsimaista pride-liikettä? Minkälaisia liikkumisesteitä eri toimintakykyiset kehot kokevat? Miten luoda kestäviä liikkeitä, joissa uusintava työ jaetaan tasa-arvoisesti? Miltä näyttävät tulevaisuuden feministiset liikkeet, jotka lähtevät käyntiin tänä päivänä?

FemF 2017

www.femf.net