Yhteiskunta

Yövuoro valtaa Helsingin kesäillat

Lukuaika: < 1 minuutti

Yövuoro valtaa Helsingin kesäillat

Maaliskuun lopussa pariisilaiset kokoontuivat Place de la Republique -aukiol­le protestoimaan hallitukseen ajamaa uutta työlainsäädäntöä vastaan. Osa jäi paikalle koko yöksi. Sittemmin aukiolla on kokoontunut mielenosoittajia joka ilta, ja liike on laajentunut muihin Ranskan kaupunkeihin.

Kansainväliseen Occupy- ja espanjalaiseen Indignados-liikkeeseen verratut kokoontumiset kulkevat nimellä ”Nuit Debout”, eli yö jalkeilla tai pystyssä. Niistä on muodostunut työn ja kapitalismin kritiikin uusi tila, jonka tavoitteet ovat vielä muotoutumassa.

Nopeasti kasvavan Nuit Deboutin kansainvälistä toimintapäivää, Global ­Deboutia, vietettiin useissa maissa 15. toukokuuta. Helsingissä pikkuparlamentin puistikkoon kokoontui satakunta ihmistä keskustelemaan grillaamaan ja viettämään aikaa yhdessä.

Suomessa Yövuoro-nimellä kulkeva liike kokoontuu kesän ajan puistoon joka keskiviikko keskustelemaan poliittisista vaihtoehdoista. Ensimmäisessä kokoontumisessa kuultiin spontaaneja puheenvuoroja muun muassa poliittisesta aktivismista eri puolilla maailmaa, kapitalismikritiikkiä sekä tarinoita Nuit Debout -liikkeen synnystä Pariisissa.

Yövuorolla ei ole varsinaista järjestäjää, vaan se on spontaani kansankokous. Haastatteluja liike ei toistaiseksi halua antaa. Pikkulinnut laulavat, että Helsingin keskiviikkoilloissa tullaan näkemään politiikan lisäksi myös kulttuuria ja erilaisia esityksiä. Osallistujistaan täysin riippuvaisten kokoontumisten luonne määrittyy vasta paikan päällä. Ainoa Yövuoron kiinnekohta on sitoutuminen tasa-arvoon ja muutoksen edistämiseen.

Kesäkuukaudet näyttävät, tuleeko Yövuorosta vain yksi Helsingin hengailupaikka muiden joukossa vai kasvaako siitä huomiota herättävä protestiliike.

mainos

Veikka Lahtinen

Yövuoro-kokoontumiset Helsingissä Pikkuparlamentin puistossa joka keskiviikkoilta.
Seuraa liikettä facebookissa osoitteessa facebook.com/yovuoroglobaldebout/.

  • 13.6.2016