YhteiskuntaKuvat Ninni Kairisalo

Vaarallinen R-sana

Saako Sebastian Tynkkystä sanoa rasistiksi? Tätä selvitetään parin rikosilmoituksen avulla.

Lukuaika: 2 minuuttia

Vaarallinen R-sana

Kävelin Kampissa kohti kotia, kun näin, että Rajat ­kiinni -porukalla­ oli taas mielenosoitus meneillään. Siellä oli todella näkyvästi esillä muun ­muassa uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen banderolli, ja sitä koko talven jatkunutta turvapaikanhakijoita halventavaa puhetta tulvi kovaäänisistä”, näin kertoo eräs mielenosoituksen nähnyt maaliskuun tapahtumista.

”Sitten lavalle puhujaksi kuulutettiin perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen. Minusta tuntui uskomattomalta, että Suomessa hallituspuolueen poliitikko voi olla puhumassa sellaisessa tapahtumassa uusnatsien kanssa keskellä Helsinkiä, ja se on kaikille ihan okei. Päätin poistua paikalta ja kävellessäni pois huusin muutaman kerran ’Tynkkynen on rasisti!’ ennen kuin tämä ehti lavalle asti.”

Suomen poliittista ilmapiiriä talvella 2015–2016 värittivät erinäiset rasistien mielenosoitukset. Helsingissä useimmiten Kampin Narinkkatorille sijoittuneet tilaisuudet kokosivat yhteen äärioikeistoa milloin laajemmin, milloin suppeammin. Tilaisuus, jossa Sebastian Tynkkynen oli puhumassa, ei eronnut muista vastaavista mielenosoituksista, mutta sen jälkipuinti sai uudenlaisia käänteitä.

Poliisi tavoitti Tynkkystä rasistiksi kutsuneen henkilön ja ilmoitti Tynkkysen haluavan tehdä asiasta rikosilmoituksen. Tynkkynen antoi aiheesta myös haastatteluja. Hänen mukaansa ”huutelusta teki erityisen ikävän se, että paikalla oli kymmeniä kuulijoita sekä tiedotusvälineitä”.

mainos

Tynkkynen halusi rikosilmoituksella selvittää, täyttääkö hänen rasistiksi kutsumisensa törkeän kunnianlouk­kauksen kriteerit, koska tilanteesta levisi myös videoita sosiaalisessa mediassa. ”Lähden hakemaan ennakkotapausta rasistikorttien tuhoamiseksi, sillä pelistä on tullut liian julmaa”, sanoi Tynkkynen ­Iltalehden haastattelussa maaliskuussa.

Sosiaalisessa ­mediassa tempaus ei jäänyt huomaamatta. Aloitin Twitterissä kampanjan #SueMeSebu, jossa kehotettiin ihmisiä sanomaan Sebastian Tynkkystä rasistiksi ja Tynkkystä tekemään rikosilmoitus kaikista häntä rasistiksi nimittäneistä. Somekampanjan tiimoilta ei tiettävästi syntynyt yhtään uutta rikosilmoitusta.

Ilmeisesti ainoaksi jääneen rikosilmoituksen käsittely valmistui toukokuussa. Tutkinnanjohtaja Petri Jehkonen Helsingin poliisista esitti esitutkinnan lopettamista ja syyttäjä päätyi samaan tulokseen.

”Huomioiden sen, että Tynkkynen on julkisuuden henkilö ja poliittisesti aktiivi, ja puolueessaan ­merkittävässä asemassa, hänen tulee kestää erittäin suurta kritiikkiä ja kärkeviä mielipiteitä. Kyseinen mielen­ilmauksessa huudeltu lausahdus on vuosien saatossa kokenut inflaation ja laimentunut merkitykseltään siitä, mitä se on aikaisemmin ollut”, toteaa Jehkonen esitutkintapapereissa.

Lausunto päättyy toteamukseen: ”Mikäli asiaton huutelu jatkuu ja pahenee, tämä päätös voidaan huo­mioida mahdollisessa uudessa rikos­ilmoituksessa.”

Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja Jehkonen, mihin tämä päätös perustuu?

”Tästä on nyt niin kauan, että en minä muista enää tämän tapauksen yksityiskohtia. Julkisuudessa toimivien henkilöiden pitää kestää kovaakin kritiikkiä. Tämä esitutkinta ei ota kantaa siihen, onko rikosta tapahtunut vaan ainoastaan toteaa, että teko on niin vähäinen, ettei yleinen etu vaadi syytteen nostamista.”

Tynkkystä rasistiksi kutsunut henkilö on päätöksestä helpottunut, mutta koko tapauksesta ihmeissään.

”Miten on mahdollista, että rasismi voidaan nykyään määritellä ihan täysin uusiksi, miten kukakin milloinkin haluaa? Silloin samalla unohdetaan täysin ihmiset, jotka ovat rasismin ja syrjinnän kohteina, ja se, mitä kaikkea he joutuvat kokemaan. Tuntuu nurinkuriselta, että ihmisvihamielistä sanomaa saa levittää kaduilla ja netissä miten ha­luaa, mutta jos siihen puuttuu mitenkään, päätyy rikosilmoituksen kohteeksi. Esitutkinnan päätös estää minua enää sanomasta Tynkkystä rasistiksi, joten tietenkään en enää tee niin.”

Syyttäjän päätös siis estää yhtä ohikulkijaa kutsumasta Tynkkystä rasistiksi, mutta ei ota kantaa siihen, onko Sebastian Tynkkynen rasisti.

Poliisi on sattumalta elokuussa 2016 aloittanut esitutkinnan Sebastian Tynkkysen nettikirjoittelusta. Tynkkystä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliisin mukaan heinäkuun lopulla jätetyssä tutkintapyynnössä Tynkkysen katsotaan levittäneen vihamielisiä tietoja ja asenteita maamme muslimiväestöstä.

Kuten vanha sanonta kuuluu: jos se näyttää ankalta ja kuulostaa ankalta, niin Sebastian Tynkkynen on rasisti.

  • 28.8.2016
  • Kuvat Ninni Kairisalo