YhteiskuntaKirjoittanut kati pietarinen

Toimittaja Oksana Tšelyševaa ei päästetty Britanniaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Toimittaja Oksana Tšelyševaa ei päästetty Britanniaan

Teksti Kati Pietarinen

Pohjois-Irlantiin matkalla ollut venäläistoimittaja pidätettiin Britanniassa lentokentällä ja palautettiin Suomeen torstai-iltana 13. kesäkuuta. Venäjän presidentti Vladimir Putinin on määrä saapua Pohjois-Irlantiin ensi viikolla.

Suomessa elävä venäläistoimittaja Oksana Tšelyševa pysäytettiin ja pidätettiin eilen illalla Stanstedin lentokentällä, Belfast Telegraph -lehti kertoo.

Venäjän valtaapitävien rohkeana kriitikkona tunnettu Tšelyševa on työskennellyt Venäjällä muun muassa Novaja Gazeta -lehdessä. Hän on tunnettu ihmisoikeuksien ajaja, joka palkittiin vuonna 2006 Amnesty Internationalin ihmisoikeusjournalismin erityispalkinnolla.

Tšelyševan oli määrä puhua lauantaina Londonderryssä järjestettävässä Poisonous Legacies -tapahtumassa, jonka aiheena on konfliktien ja kolonialismin vaikutus eri puolilla maailmaa. Tšelyševan aiheena oli Tšetšenian konfliktin taustat.

”Tapahtuman järjestäjä oli varmistanut, että pystyn matkustamaan perille Suomen muukalaispassillani ilman Britannian viisumia. Aluksi lentokentällä kaikki vaikutti olevan hyvin, mutta koska lentojen välillä oli yli kuusi tuntia, en pystynyt rekisteröitymään jatkolennolle, vaan minut siirrettiin ylempiarvoiselle tulliviranomaiselle ”, Tšelyševa kertoo perjantaina puhelimitse.

Tšelyševa vietiin maahanmuuttoviranomaisten toimistoon.

”Tavarani tarkastettiin, minulta otettiin sormenjäljet ja minua ristikuulusteltiin.”

Kuulustelussa Tšelyševa kertoi syyksi matkalle osallistumisensa Poisonous Legacies -konferenssiin. Tullimies halusi tietää, oliko matkalle muutakin syytä.

”Vastasin, että menin myös tapaamaan Asyaa, tšetšeenityttöä, jonka hengen olen vuosia sitten pelastanut. Hän elää Irlannissa. Tässä vaiheessa tullimies syytti minua siitä, että olin yrittänyt huijata häntä kertomalla matkani syyksi konferenssiin osallistumisen.”

Tšelyševaa pidettiin vangittuna yli kuuden tunnin ajan huoneessa viiden muun henkilön kanssa, joista yksi oli Tšelyševan kertoman mukaan epätoivoinen ja itsetuhoinen.

Tšelyševa kertoo muiden virkailijoiden kuin häntä kuulustelleen tullimiehen kohdelleen häntä empaattisesti.

”Saamieni virallisten papereiden mukaan syy maasta poistamiseen oli se, etten kyennyt antamaan tarpeeksi informaatiota siitä, miksi olen Britanniassa. Itse ajattelin syyn olevan tämän yksittäisen tullimiehen vihamielisyys. Tänään haastattelussa sain tietää, että Putin matkustaa pian Pohjois-Irlantiin.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu Pohjois-Irlannin Fermanaghissa pidettävään G8-kokoukseen ensi viikolla, 17.–18. kesäkuuta.

Oksana Tšelyševa on kirjoittanut Fifiin ja Voimaan lukuisia artikkeleita, viimeksi Pussy Riotin katoamista Maailma kylässä -festivaalilta kritisoivan näkökulmatekstin. Tämän vuoden maaliskuussa Voimassa julkaistiin Tšelyševan työstä kertova artikkeli Oikeudenmukaisuuden airut.