YhteiskuntaKirjoittanut Anu Harju

Suomi myönsi venäläistoimittaja Maglevannajalle turvapaikan

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomi myönsi venäläistoimittaja Maglevannajalle turvapaikan

Teksti Anu Harju

Jelena Maglevannaja joutui pakenemaan Tšetšenia-juttujensa takia Venäjältä. Nyt nuori toimittaja uskaltaa jatkaa työtään Suomessa.

Venäläistoimittaja Jelena Maglevannajalle on myönnetty turvapaikka Suomesta. Maglevannaja saapui Suomeen toukokuussa 2009 sen jälkeen, kun hänen terveyttään ja henkeään oli uhattu hänen kirjoitettuaan erityisesti vangitusta ja kidutetusta tšetšeenimiehestä Zubair Zubairajevista. Maahanmuuttovirasto antoi Maglevannajalle pakolaisstatuksen, joka on ”korkein” viranomaisten myöntämistä suojelupäätöksistä.

Useat suomalaiset ja ulkomaiset ihmisoikeuspuolustajat ja toimittajat olivat vedonneet Suomen viranomaisiin Maglevannajan puolesta. Tämän ei kuitenkaan uskottu vaikuttavan Maahanmuuttovirastoon, joka on kiristänyt linjaansa turvapaikkapäätöksissä.

Venäjän kansalaisille Suomessa myönnettyjä turvapaikkoja ei tilastoida etnisen taustan mukaan. Tiedossa silti on, että muualta kuin Pohjois-Kaukasiasta tulevien venäläisten on erittäin vaikea saada oleskelulupaa suojeluntarpeen perusteella, turvapaikasta puhumattakaan.

”En voi liikaa korostaa tämän päätöksen henkilökohtaista merkitystä minulle”, Maglevannaja sanoo Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin haastattelussa. ”Nyt voin jatkaa elämääni ja työtäni rauhassa, ilman pelkoa pidätetyksi, kidutetuksi tai surmatuksi tulemisesta. Voin elää vapaassa, rauhallisessa maassa.”

Ville Ropponen kirjoitti Jelena Maglevannajan saapumisesta Suomeen Voiman 6/2009 artikkelissa Älkää sulkeko silmiä. Oksana Tšelyševa puolestaan kirjoitti Fifissä toukokuussa 2009 Zubair Zubairajevin tapauksesta.