Sikojen salakuvaus nyt Virossa!

Teksti Kati Pietarinen

Salaa kuvatut videot muistuttavat Suomessa viime vuosina julkisuuteen tuotua sikatilakuvaa: vammautuneita häntiä, verisiä korvia, paiseita, silmävaurioita ja haavoja.

Viron television Pealtnägija-ohjelma näytti tänä iltana otteita nimettömän aktivistiryhmän kuvaamista sikatilavideoista

Videot on kuvattu viime vuoden aikana kahdeksalla sattumanvaraisesti valitulla tilalla eri puolilla Viroa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tuotantoeläinten olosuhteita tuodaan salakuvauksen avulla julkisuuteen entisessä itäblokin maassa.

Salaa kuvatut videot muistuttavat Suomessa viime vuosina julkisuuteen tuotua sikatilakuvaa: vammautuneita häntiä, verisiä korvia, paiseita, silmävaurioita ja haavoja. Joillain sikatiloilla kuolleet siat on jätetty makaamaan elävien joukkoon. Kuvamateriaali paljastaa, että useilla tiloilla ei ole lain vaatimaa tonkimismahdollisuutta eikä ulosteiden poistoa.

”Olosuhteet ovat sellaiset, että ne uhkaavat sikojen terveyttä ja elämää”, Viron eläinsuojeluyhdistyksen johtaja Evelyn Valtin kommentoi kuvamateriaalia.

Hän tuomitsee sikojen kohtelun epäeettisenä.

”Lain mukaan sikojen terveydentilaa ja hyvinvointia pitää seurata joka päivä. Sairaille ja vammautuneille eläimille on annettava hoitoa, ja ne on tarpeen mukaan eristettävä muista sioista tartuntojen ja vammojen välttämiseksi. Kuvamateriaalin perusteella on todettava, että joissain tapauksissa edes minimivaatimukset eivät täyty”.

Viron eläinoikeusliikkeen edustaja Kristina Mering pitää keskeisimpänä ongelmana sitä, ettei sikoja kohdella elävinä olentoina, vaan raaka-aineina.

”Lihateollisuuden päämääränä on tehdä voittoa. Sikojen hyvinvointia ja niiden luonnollisia tarpeita pidetään vähemmän tärkeinä”, Loomade Nimel -liikettä edustava Mering sanoo .

Loomade Nimel vei heille lähetetyn kuvamateriaalin julkisuuteen, koska he haluavat ihmisten näkevän, millaista suljettujen ovien takana tapahtuva tehomaatalous todellisuudessa on.

Kuvamateriaali on lähetetty myös Viron elintarvikeviranomaisille. 

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Etnosoi 2019