Satamalle kenkää

Teksti Elsi Hyttinen

Kiinteistövirasto on irtisanonut sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen. Perusteiksi on ilmoitettu talon huono kunto ja Kalasataman rakennusaikataulu. Satamalaiset epäilevät kuitenkin, että syyt ovat poliittiset.

Sosiaalikeskus Satama Helsingin Kalasatamassa menettää tilansa. Vuokrasopimus on irtisanottu päättymään 31. toukokuuta ja rakennuksen purkamisen on tarkoitus alkaa 1. kesäkuuta.

Kiinteistövirasto on ilmoittanut vuokrasopimuksen purun syyksi rakennuksen huonon kunnon ja Kalasataman nopeutuneet rakennussuunnitelmat. Satamalaiset arvelevat, että todellisuudessa heistä halutaan eroon poliittisista syistä.

”Valtausliikkeen perusperiaatteena on olla piikki kaupungin lihassa ja kyseenalaistaa elämänmalli, joka perustuu kapitalismiin ja individualismiin”, sanoo Illusia Gris Satamasta.

”Toimimme periaatteittemme mukaan ja siitä on noussut vähän liian iso haloo. Epäilemättä taustalla on edelleen myös romanikohu”, Gris arvelee.

Satamaa yritettiin häätää tiloistaan jo viime kesänä. Tuolloin perusteena käytettiin sosiaalikeskuksen viereen syntynyttä romanileiriä.

Sosiaalikeskus sai rakennuksen käyttöönsä kaksi vuotta sitten talonvaltauksen avulla. Tuolloin ymmärrys oli, että toiminta saisi jatkua 3–5 vuotta.

Sataman vuokrasopimus oli tehty Nuorisoasiainkeskuksen kanssa. Nuorisoasiainkeskus puolestaan vuokrasi taloa kiinteistövirastolta.

”Nuorisoasiainkeskus ei voi vuokrata tilaa, jota sillä ei ole. Purkamisaikataulusta emme päätä me vaan kiinteistövirasto”, selittää kaupungin nuorisolautakunnan puheenjohtaja Emma Kari.

Kari kertoo kaupungin tilakeskuksen yrittävän löytää Sataman käyttöön korvaavia tiloja.

”Sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimus oli joka tapauksessa määräaikainen ja sen oli tarkoitus päättyä kuluvan vuoden lopussa.”

Myös Illusia Gris on toiveikas.

”Uudet tilat kyllä löytyvät, joko valtauksella tai muuten. Ei sosiaalikeskuksen toiminta tähän pääty.”

Kiinteistövirasto ilmoitti vuokrasopimuksen irtisanomisesta satamalaisille 28. helmikuuta.

Lue lisää Satamasta Fifin aiemmista artkkeleista: Sataman romaneilta katkaistiin sähköt, Sosiaalikeskus Satama saa jäädä toistaiseksi ja Romanileirille runsaasti tukea tai hae lisää juttuja Fifin hakutyökalulla sivun ylälaidassa.

Kommentoi Facebookissa
Route Couture
Migration Comics