Yhteiskunta

Pidätyksiä ja katoaminen Nižni Novgorodissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Pidätyksiä ja katoaminen Nižni Novgorodissa

Teksti Oksana Tšelyševa

Poliisi otti keskiviikkona kiinni kymmenen Toinen Venäjä -järjestön aktivistia Nižni Novgorodin kaupungissa. Yhden koalition aktivistin kerrotaan kadonneen.

Poliisin mukaan nuoret pidätettiin, koska he kieltäytyivät esittämästä henkilöllisyystodistuksiaan pyydettäessä. Kaupungin poliisin tiedottajat kiistivät tiedon kiinniotoista, kunnes aktivisteja päätettiin syyttää poliisin vastustamisesta.

Kaupungista saatujen tietojen mukaan oikeudenkäynti oli keskiviikkoiltana vielä kesken, ja nuoria määrättiin pidettäväksi poliisin huostassa viiden päivän ajan.

26-vuotias Juri Staroverov on ollut kateissa aamupäivästä lähtien. Staroverov on Toinen Venäjä -järjestön paikallinen tiedottaja sekä Venäjä-Tšetšenia-ystävyysseuran ja Novaja Gazeta -lehden työntekijä.

Staroverovin perheen mukaan Staroverov lähti aamulla kohti Novaja Gazetan toimitukseen; osa myöhemmin pidätetyistä aktivisteista tapasi hänet matkalla. Hän ei koskaan saapunut toimitukseen.

Juri Staroverov oli syytettynä presidentin toimiston rauhanomaisesta valtauksesta joulukuussa 2004. Anna Politkovskaja kirjoitti tapauksesta ja siihen liittyvistä oikeudenkäynneistä paljon. Staroverov vietti vuoden turvallisuuspalvelu FSB:n tutkintavankilassa ja sai sen jälkeen kolmen vuoden ehdonalaisen tuomion. Vaikka Staroverov vapautui ehdonalaisesta joulukuussa, hän on kertonut valvonnan jatkuneen ja on puhunut aikeistaan valittaa laittomasta silmälläpidosta.

Toinen Venäjä -järjestön paikallinen osasto on ilmaissut olevansa huolissaan Staroverovin turvallisuudesta. Kadonneen aktivistin tiedetään joutuneen aikaisemmin FSB:n ja poliisin järjestäytyneen rikollisuuden yksikön uhkailujen ja provokaatioiden kohteeksi.

Joidenkin arvioiden mukaan pidätykset ja Staroverovin katoaminen liittyvät 7 000 ihmisen kokoontumiseen, jonka Yhtenäinen Venäjä -puolue järjesti keskiviikkona Nižni Novgorodin Lenin-aukiolla tukeakseen venäläistä autoteollisuutta.

  • 8.5.2011