Yhteiskunta

Miljoonat eivät tuoneet kuvernöörin paikkaa Kaliforniassa

Lukuaika: 2 minuuttia

Miljoonat eivät tuoneet kuvernöörin paikkaa Kaliforniassa

Teksti Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamo jännitti Kaliforniassa, kuka astuu Schwarzeneggerin kenkiin. Likainen kampanja päättyi superrikkaan republikaanin tappioon. Kansanäänestyksiä käytiin muun muassa marijuanan laillistamisesta ja kadulla nukkujien sakottamisesta – kuinka niissä kävi?

Kalifornian seuratuin vaalikamppailu oli kuka seuraisi Arnold Schwarzeneggeria osavaltion kuvernöörinä. Osavaltio on konkurssin partaalla, eikä kuukausien vääntö ole tuonut ratkaisua edes ensi vuoden budjettiin. Kukaan ei halua täälläkään nostaa veroja, mutta myös osavaltion työntekijöillä on keinoja puolustaa etujaan.

Ehdolla oli kokenut demokraatti Jerry Brown (72) sekä ensikertalainen republikaani Meg Whitman (54). Whitman on yksi eBay-yhtiön perustajia ja sen toimitusjohtaja, joka käytti vaalikampanjaan peräti 141,5 miljoonaa dollaria omia varojaan. Whitman julisti olevansa itsenäinen ehdokas, koska hän rahoitti kampanjansa suurimmaksi osaksi itse. Brownin vaalikassa oli vain murto-osa Whitmanin varoista. Sain vaalipäivänä koululaisten tekemän esitteen, jossa kerrottiin Brownin panostavan koulutukseen ja vihreään teknologiaan. Whitmanin sanottiin vastustavan julkisia menoja ja homoliittoja sekä haluavan leikata rikkaiden veroja uusien työpaikkojen luomiseksi.

Brown on osavaltion yleinen syyttäjä ja entinen Oaklandin pormestari, joka jätti kuvernöörin viran 28 vuotta sitten palveltuaan kaksi kautta eli lain määräämän enimmäisajan. Whitman puolestaan kertoi, ettei aikaisemmin edes äänestänyt, koska johti yritystä ja kasvatti kahta poikaansa. Hän innostui politiikasta tuettuaan John McCania ja luopui kolmen suuryrityksen hallituspaikoista jo viime vuoden alussa kuvernöörikampanjansa vuoksi.

Kampanja oli yksi likaisimmista. Molemmat ehdokkaat syytivät rahaa mainoksiin, joissa toista ehdokasta mollattiin. Loppusuoralla Brown ehdotti negatiivisista mainoksista luopumista, mutta alakynteen joutunut Whitman ei suostunut tähän.

Brownin kannattajien mainoksissa Whitmanin muistutettiin nostaneen itselleen 120 miljoonan euron bonukset samaan aikaan, kun yritys vähensi kymmenen prosenttia väestään. Hänen vihjattiin myös syyllistyneen pörssirikoksiin. Whitmanin mainoksissa Brownin väitettiin jäävän hänen kampanjaansa rahoittaneiden ammattiliittojen liekanaruun.

Brown voitti Whitmanin lopulta helposti. Whitmanilla oli tyylikkäitä mainoksia, mutta vaalikeskusteluissa hänen viehätysvoimansa ei tepsinyt. Lisäksi laitonta maahanmuuttoa vastustanut Whitman jäi kiinni rysän päältä, kun hänen entinen kotiapulaisensa, laiton maahanmuuttaja, tuli julkisuuteen. Toisaalta Kaliforniassa ei muutenkaan ole ollut tapana suosia superrikkaita ehdokkaita, jotka ovat yrittäneet ostaa itselleen vaaleissa poliittista valtaa. Whitman tuskin kuitenkaan jättää poliittista uraansa tähän.

Kalifornia kulki muutoinkin vaaleissa vastavirtaan. Demokraattien 28 vuotta senaatissa istunut Barbara Boxer löi entisen HP-teknologiayhtiön johtajan Carly Fiorinan yllättävän helposti.

Marijuanan laillistaminen Kaliforniassa ei kuitenkaan toteutunut kansanäänestyksessä toisellakaan yrityksellä. Syynä pidettiin sitä, etteivät nuoret vaivautuneet uurnille.

San Franciscon katujen asunnottomille on myös luvassa kovemmat ajat, koska kansanäänestyksessä meni läpi aloite kaduilla istujien ja makaajien sakottamisesta.

Lue myös Reetta Nousiaisen jutut Kalifornian teloitus siirtynee kuukausilla eteenpäin (29.9.2010) ja Kuolemanrangaistukset Kaliforniaan? (24.9.2010).

  • 8.5.2011