Yhteiskunta

Kuolemanrangaistukset Kaliforniaan?

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuolemanrangaistukset Kaliforniaan?

Teksti Reetta Nousiainen

Tuomari Jeremy Fogel päättää tänään perjantaina, saako Kalifornian osavaltio teloittaa Albert Greenwood Brownin ensi viikon keskiviikkona. Brown on tuomittu kuolemaan 15-vuotiaan tytön ryöstöstä, raiskauksesta ja taposta vuonna 1980.

Kaliforniassa on Yhdysvaltain pisimmät teloitusjonot. Miltei 700 vankia odottaa kohtaloaan kuolemanselleissä.

Tuomari Jeremy Fogel päättää tänään perjantaina, saako Kalifornian osavaltio teloittaa Albert Greenwood Brownin ensi viikon keskiviikkona. Brown on tuomittu kuolemaan 15-vuotiaan tytön ryöstöstä, raiskauksesta ja taposta vuonna 1980.

Teloitus olisi ensimmäinen sen jälkeen, kun kuolemanrangaistusten täytäntöönpano lakkautettiin Kaliforniassa helmikuussa 2006.

Tuolloin samainen tuomari Fogel keskeytti murhasta tuomitun Michael Moralesin teloituksen ainoastaan kaksi tuntia ennen kuin tämän oli määrä saada kuolettava ruiske.

Viranomaisten mukaan kuolemantuomion täytäntöönpanoon liittyneet ongelmat on nyt ratkaistu. Ruiskeet ovat kehittyneempiä, kuolemankammio on entistä tilavampi ja henkilökuntaa on koulutettu on tehtäväänsä paremmin.

Kuolemaantuomitulla Albert Brownilla on runsaasti kohtalotovereita. Kalifornian kuolemanselleissä päätöstä tuomioidensa täytäntöönpanosta odottaa miltei 700 kuolemaantuomittua. Määrä on suurempi kuin ainoassakaan Yhdysvaltain osavaltiossa.

Siksi myös perjantain päätös on merkittävä. Mikäli lupa teloitukselle tulee, lisää teloituksia on luvassa hyvinkin pian.

Juuri nyt kuolemantuomiolle löytyy Kaliforniassa vain vähän julkisia vastustajia. Marraskuussa Yhdysvalloissa käydään välivaalit, joiden kampanjointi käy jo kuumana. Kuolemantuomion vastustaminen olisi kenelle ehdokkaalle hyvänsä poliittinen itsemurha, jopa liberaalina pidetyssä Kaliforniassa.

Heinäkuussa julkistetun tutkimuksen mukaan peräti 79 prosenttia kalifornialaisista kannattaa kuolemantuomiota.

Kuolemantuomiosta on tullut vaaliase myös Kalifornian kuvernöörivaaleissa. Demokraattien ehdokas Jerry Brown on pitkän linjan poliitikko, joka tunnetaan 70-luvulta lähtien aktiivisena kuolemantuomion vastustajana.

Vuodesta 2006 Brown on toiminut Kalifornian oikeuskanslerina, ja samalla hänen kantansa kuolemantuomiota kohtaan on muuttunut: oikeuskanslerin virasto on virallisesti kannattanut kuolemantuomiota ja toiminut aktiivisesti tuomioiden täytäntöönpanojen puolesta.

Luonnollisesti republikaanit, ehdokas Meg Whitmanin johdolla, ottavat kaiken irti tästä takinkäännöstä.

Kuolemantuomio on vaaliase myös taloudellisista syistä. Kalifornian talous on katastrofaalisessa tilassa: koulutusjärjestelmä on romahtamassa, tieverkosto rapistumassa ja työpaikat katoamassa.

Koska kukaan ehdokkaista ei kannata verojen nostamista, etsitään säästöjä.

Yksi ilmeinen kohde ovat vankeinhoidon kulut. Kalifornian vankilat ovat ääriään myöten täynnä, ja monien mielestä vankeinhoitoon tuhlataan aivan liikaa rahaa tiukassa taloustilanteessa.

Yleinen mielipide takaa sen, että kuolemaantuomituilla ei ole ainakaan ennen vaaleja puolestapuhujia. Mutta lopulta päätöksen tekee kuitenkin vain yksi tuomari, ei yleinen mielipide.

_______________

13 kuolemaantuomittua on teloitettu Kaliforniassa

Kuolemantuomio otettiin käyttöön Kaliforniassa vuonna 1977, jonka jälkeen osavaltiossa on teloitettu 13 kuolemaantuomittua.

Kuolemantuomiot keskeytettiin Kaliforniassa viimeksi vuonna 2006, koska tuomari katsoi, että täytäntöönpano ei täyttänyt laissa määriteltyjä kriteerejä.

Mikäli kuolemantuomiot aloitetaan jälleen, raiskauksesta ja murhasta tuomittu Albert Greenwood Brown on määrä teloittaa ensi viikon keskiviikkona.

Kuolemantuomio toteutetaan kolmivaiheisella ruiskeella. Ensimmäinen ruiske nukuttaa tuomitun, toinen lamaannuttaa hänet ja kolmas pysäyttää hänen sydämensä.

  • 8.5.2011