YhteiskuntaKirjoittanut susanna kuparinen

Kaupunginhallitus ei tutki Voutilaisen ostoja

Lukuaika: 2 minuuttia

Kaupunginhallitus ei tutki Voutilaisen ostoja

Teksti Susanna Kuparinen

Helsingin kaupunginhallitus asettui maanantaina tukemaan kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esitystä, joka pitää sosiaalijohtaja Paavo Voutilaisen kalustehankintaa inhimillisenä virheenä. Tarkempaa tutkimusta vaatinut vastaesitys kaatui vihreiden ja kokoomuksen vastustukseen.

Kaupungin lausunto eduskunnan oikeusasiamiehelle nojautuu oikeuspalveluiden raporttiin, jonka mukaan hankinta rikkoi hankintalakia, mutta kyseessä on inhimillinen tulkintavirhe.

Hallituksen kokouksessa tehtiin kaksi lisäesitystä. Osku Pajamäki (sd.) ehdotti, että kaupunki laittaisi sisäisen tarkastuksen ja oikeuspalvelut tutkimaan Paavo Voutilaisen ja osastopäälliköiden suorahankinnat viimeisten kahden vuoden ajalta. Rikospoliisi tutkii jo kalustehankintaa.

”On todella raskasta, että kaupunki joutuu reagoimaan joka viikko uuteen raporttiin, paljastukseen, huhuun tai artikkeliin Paavo Voutilaisen ja sosiaalitoimen hankinnoista. Halusin, että kaupunki ottaa etunojan ja tutkii myös itse perinpohjaisesti mitä sosiaalitoimessa on tapahtunut. Se on kaikkien, myös Voutilaisen etu”, Pajamäki kommentoi heti kokouksen jälkeen.

Esitys kaatui äänin 11–4 vihreiden ja kokoomuksen vastustukseen.

Vihreät esittivät kaupunginhallituksessa päätöstekstiin lisäystä, jonka mukaan jatkossa kaupunki pitää huolen siitä, että hankintaohjeita erityisesti suorahankintojen osalta noudatetaan. Lisäys meni läpi yksimielisesti.

Voutilainen valittiin sosiaalijohtajan virkaan vihreiden ja kokoomuksen äänillä vuonna 2006.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen Mari Puoskari, teidän esityksenne on se, että hankintoihin pitää kiinnittää tarkempaa huomiota. Kukaan ei varmaan ole tästä eri mieltä. Miksi äänestitte sitten kumoon esityksen, jossa ehdotettiin, että hankinnat tutkitaan? Mitkä ovat teidän välineenne tarkemmalle huomiolle, jos käytännössä estätte sen?

”Meidän kanta on tää, että halutaan kiinnittää huomiota siihen, että erityisesti suorahankinnoissa on enemmän tarkkuutta. Hankintaohjeita on rikottu ja sen takia siihen pitää erityisesti kiinnittää huomiota enemmän kuin tähän asti.”

”Sitten kun loput selvitykset valmistuvat niin otetaan kantaa mahdolliseen huomautukseen.”

Miksi teidän pitää odottaa, että joku toinen taho sanoo onko hankinta oikein vai väärin?

”Vastasin jo tähän kysymykseen.”

Kaupunkidemokratia on vihreiden pääteema. Mari Puoskari, miksi ette halua, että toimet tutkitaan, että sosiaalitoimi voisi taas jatkaa puhtaalta pöydältä. Miksi ei saa tutkia?

”Olen sanonut kaiken mitä minulla on sanottavana tästä.”

Lue kaupunginhallituksen päätöstiedote. Linkki toimii seuraavaan kokoukseen asti.

Voima on tutkinut Paavo Voutilaisen kalusteostoja koko kesän. Lue Susanna Kuparisen aikaisemmat jutut Miljardin euron mies, Aitiopaikalla, En ollut paikalla, Sana sanaa vastaan, Sisäinen tarkastus suomii Voutilaista sekä Kaupunginjohtaja tukee Voutilaista.