Hämeentie 48Kirjoittanut susanna kuparinen

Kuparinen rikki

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuparinen rikki

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Susanna Kuparinen

Voutilainen vapautettiin kaikista syytteistä.

Image-lehdessä on pian ilmestyvässä lokakuun numerossa ”Susanna Kuparis -haastattelu”, jossa minua piinattiin journalistin ohjesäännön rikkomisesta.

Kirjoitin Voima-lehteen ja Fifiin kesällä ja syksyllä 2009 juttusarjan Helsingin sosiaalitoimen johtajan Paavo Voutilaisen kalustehankinnoista sekä kerjäläisprojektin kilpailuttamatta jättämisestä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Sarjan aloittanut, Voutilaisen huonekaluhankintoja ja sosiaalilautakunnan ohittamista käsitellyt juttu Miljardin euron mies, johti kaupungin sisäisen tarkastuksen tutkimukseen.

Sisäinen tarkastus ei löytänyt Voiman artikkelista virheitä, sen sijaan tutkiessaan huonekaluhankintoja tarkastusvirasto löysi sosiaalivirastosta muita epäselvyyksiä.

Sisäisen tarkastuksen raportti johti syytteeseen. Voima ja Fifi uutisoivat syytteen nostamisesta, mutta eivät käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä maaliskuussa 2011.

Olisi pitänyt. Journalistin ohjeiden mukaan prosessi pitää seurata loppuun saakka: ”Jos tutkintapyynnöstä, syytteestä tai tuomiosta on julkaistu uutinen, asiaa on mahdollisuuksien mukaan seurattava loppuun saakka. Oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen.”

Monet ovat lukeneet uutisen Voutilaisen vapauttavasta tuomiosta  jo aikaisemmmin Ylestä, Hesarista, iltapäivälehdistä yms. Silti on perusteltua, että Voimakin sen kertoo: Voutilainen on vapaa mies. Moka lankeaa minun ja Voiman niskoille.

Syytteet nostettiin huonekaluhankinnoista sekä Voutilaisen entiseltä työnantajaltaan Diakonissalaitokselta tilaamasta kerjäläisprojektista. Syyte oli virkavelvollisuuden rikkominen.

Käräjäoikeus vapautti Voutilaisen kaikista syytteistä. Äkillinen sairaus oli riittävä peruste kilpailutuksen sivuuttamiseen huonekaluhankinnoissa. Voutilainen vapautettiin myös syytteistä kerjäläisprojektin suhteen, koska kyseessä oli tutkimus- ja kehittämishanke. Myös Voutilaisen avunannosta syytetty alainen vapautettiin syytteistä.

Syyttäjä ei valittanut hovioikeuteen, koska Helsingin kaupungilla ei ollut vaateita Voutilaisen suhteen.

Käräjäoikeus ei ottanut kantaa Voiman ja Fifin juttujen todenperäisyyteen eikä niiden väitteitä ole tietääkseni kumottu missään. Silti käräjäoikeuden päätös on uutinen, joka myös Voiman ja Fifin olisi pitänyt julkaista ajallaan.

Lue Fifistä Susanna Kuparisen artikkelit Paavo Voutilaisesta: Miljardin euron mies, Aitiopaikalla, ”En ollut paikalla”, Kerjäläisten kaverit, Sanaa sanaa vastaan, Sisäinen tarkastus suomii Voutilaista, Kaupunginjohtaja tukee Voutilaista, Kaupunginhallitus ei tutki Voutilaisen ostoja, Rikospoliisi tutkii Voutilaista ja Helsingin sosiaalijohtaja Voutilainen syytteeseen.