Yhteiskunta

Istanbulin vesifoorumi oli kupla

Lukuaika: 2 minuuttia

Istanbulin vesifoorumi oli kupla

Teksti Olli-Pekka Haavisto

Maailman vesifoorumissa pitäisi ratkoa päivänpolttavia kysymyksiä. Istanbulissa järjestetyssä kokouksessa keskityttiin kuitenkin yksityistämispuheisiin ja vastalauseiden vaientamiseen. ”Täyttä paskaa”, sanoi patoaktivisti.

Istanbulissa järjestettiin 16. – 22. maaliskuuta viides Maailman vesifoorumi. Vaikka kokoontuneena oli järjestäjien mukaan 20 000 osanottajaa, tapahtuman tunnelma oli kaukana oikeudenmukaisesta. Poliiseja, turvamiehiä ja turvatarkastuksia oli loputtomasti.

Avajaisseremoniassa Water Justice Movementin, kansainvälisen vesioikeudenmukaisuusverkoston, kaksi aktiivia levitti banderollin. No Risky Dams, ei vaarallisia patoja, kankaassa luki. He ehtivät huutaa kerran iskulauseensa, ennen kuin turvamiehet raahasivat heidät pois.

Protestoijat vietiin poliisiasemalle, jossa viesti oli tyly: ulos maasta tai vuosi turkkilaista vankilaa. Paikalliset toverit järjestivät aktivisteille lennot kotimaihinsa.

Foorumia dominoi liike-elämän ajama yksityistämisinto. Bolivian ulkoasianministeriön neuvonantaja Juan Carlos Alorralde kertoi WJM:lle, että usean maan ministeriedustajat olisivat halunneet esittää WWF5:ssä vaihtoehtoisen julkilausuman. Veden kauppatavaraksi muuttamisen sijaan julkilausuma olisi korostanut vettä elämän välttämättömänä perusedellytyksenä, johon kaikilla ihmisillä on oikeus.

WWF:n pääjärjestäjä on World Water Council, jonka verkkosivuilta ei käy ilmi, että järjestö on vesialan bisneslobbari. Se esti ministerien julkilausuman esittämisen. Alorralde ihmetteli, miten eri maiden vapailla vaaleilla valitut ministerit eivät saa ilmaista mielipidettään, jos Maailman vesifoorumia väitetään demokraattiseksi.

Niinpä Water Justice Movement järjesti People’s Water Forumin, Ihmisten vesifoorumin, jonne saapui kuusisataa ihmistä noin 70 maasta. Sen lehdistötilaisuudessa kuultiin, ettei YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miguel d’Escoto Brockmannia oltu kutsuttu kokoukseen. Ei, vaikka hän oli ilmaissut halukkuutensa aikataulunsa järjestelyyn.

Kutsutta jäänyt d’Escoto Brockmann lähetti World Water Forumiin julkilausuman. Sen luki Ihmisten vesifoorumin tiedotustilaisuudessa vesiasioiden erikoisneuvonantaja Maude Barlow.

”He, jotka ovat sitoutuneet veden yksityistämiseen tekemällä siitä kulutustavaran kuten öljystä, kieltävät kansoilta ihmisoikeuden, joka on yhtä perustava kuin ilma, jota hengitämme”, d’Escoto Brockmann kirjoitti.

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja kritisoi tekstissään selvin sanoin tapaa, jolla kokousta oli valmisteltu keskellä ”vesikriisin armottomasti koettelemaa maailmaa”, jossa miljardi ihmistä on vailla puhdasta vettä. Water Justice Movementin mielestä World Water Forumilla ei ole oikeutusta.

WWF5:n avajaispäivän aamuna törmäsin turkkilaisiin suurpatoja vastustaviin aktivisteihin, jotka ovat huolissaan hallituksensa pyrkimyksistä myydä maansa vedet yksityisille.

Kysyin aktivistien mielipidettä WWF5:stä. Vastaus oli tyhjentävä: ”Full of shit”, täyttä paskaa.

  • 8.5.2011