YleinenKirjoittanut Derya Tekin

Istanbulissa kuolee neljäsataa hevosta vuodessa

Lukuaika: < 1 minuutti

Istanbulissa kuolee neljäsataa hevosta vuodessa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Derya Tekin

Hevosia kohdellaan raa’asti Istanbulin idyllisillä turistisaarilla.

Istanbulin saaret ovat lähin paikka, jonne kaupungin arkea voi paeta. Saariryhmä on noin puolen tunnin laivamatkan päästä metropolin hälinästä. Sen lisäksi, että saarten rannoilla voi uida, elämä saarissa on luonnonläheistä: polltoaineilla toimivat kulkuneuvot ovat kiellettyjä. Saarilla voi ajaa pyörällä ja rullaluistimilla mutta ei autoilla.

Paikalliset valuvat saarille erityisesti viikonloppuisin. Suurin osa saarten rakennuksista on aiemmilta vuosikymmeniltä ja edustaa kreikkalaista arkkitehtuuria. Nostalginen linja jatkuu hevosvaunuissa, jotka kierrättävät turisteja romanttisesti saarten ympäri.

mainos

Pienen, nostalgisen hevosvaunukierroksen hinta on kuitenkin kallis. Istanbulin saarilla kuolee noin neljäsataa hevosta vuodessa. Hevosia käytetään ainoastaan turistivaunujen kuljettamiseen. Talvikaudella sesongin jälkeen niitä jätetään oman onnensa nojaan saarten ylängöille.

Kun itse vierailin saarilla vuosia sitten, huomasin hirveän hajun aina vaunujen ohittaessa. Tajusin hajun olevan peräisin hevosten perään viritetystä kankaasta, johon hevoset ulostavat. Ihmettelin kankaan tarkoitusta. Vaunujen pitäjien väitettiin keräävän ulosteita, jotta ne voitaisiiin syöttää hevosille.

Moni kertoo törmänneensä hevosiin, jotka romahtavat sijoilleen kesän kuumudessa. Paikallisten mukaan muutama hevonen romahtaa aina päivittäin. Vaunujen kuljettajat kuitenkin piiskaavat hevoset takaisin ylös ja töihin.

Saarilla on noin 1 500 hevosta, jotka tekevät töitä aamukuudesta keskiyöhön saakka joka päivä. Suurin osa reiteistä on ylämäkeä, mikä kuluttaa hevosten energiaa tuplasti enemmän. Vaikka alueella on iso määrä hevosia, saarilla ei ole kunnollista eläinlääkärin palvelua.

Saarten asukkaat ovat valittaneet hevosten kohtelusta pitkään. Hevosten pitäjien sanotaan olevan jonkinlainen mafia, joka uhkailee ihmisiä ja organisaatioita, jotka yrittävät parantaa hevosten oloja.

Tällä hetkellä on käynnistetty kampanja, joka kehottaa boikotoimaan hevosvaunuja. Hevosten työolojen parantaminen ei kuitenkaan ole riittävä ratkaisu. Vaunujen käyttö pitää lopettaa kokonaan. Kuljetusvaihtoehtona voi olla mikä tahansa ilman polttoainetta toimiva kulkuneuvo. Romanttinen kierros toisen eläimen hengen nojalla on yksinkertaisesti omantunnon vastaista.