Yhteiskunta

Egyptin tiedonvälitystä ei ole saatu nujerrettua

Lukuaika: 2 minuuttia

Egyptin tiedonvälitystä ei ole saatu nujerrettua

Teksti Janne Junttila

Al Jazeera ja twiittaajat raportoivat Egyptin tapahtumista yhä minuutti minuutilta, vaikka presidentti Hosni Mobarak on vetänyt töpselin irti seinästä. Janne Junttila haastatteli suosittua twiittaajaa.

Egyptin presidentti Hosni Mubarakin hallinto, jota armeija tukee (tilanne maanantaina 31.1.), on yrittänyt saada monin keinoin uutiskanava Al Jazeeran vaikenemaan.

Sunnuntaina hallinto sulki Al Jazeeran Kairon toimiston. Talossa sijaitsevat sisarkanavien arabiankielisen Al Jazeeran ja Al Jazeera Englishin (AJE) toimitukset. Kanavan lähetykset maan sisällä saatiin katkaistua vain tilapäisesti.

Mubarakin hallinto on jo aiemmin lopettanut liki kaiken maan internet-liikenteen. Tekstiviestejä ei voi lähettää. Puheluita pystytään jälleen katkon jälkeen soittamaan. Valtion televisio välittää kansalaisille hallinnon propagandaa. Maanantaina valtion tv-talon ympärille pystytettiin betonibarrikadeja.

Maanantaina iltapäivällä armeija pidätti kuusi Al Jazeeran toimittajaa ja takavarikoi näiden kuvauskaluston. AJE:n kirjeenvaihtaja Ayman Mohyeldin viestitti maanantaina kello 14.20 Twitterissä näin: ”#aljazeera staff arrested in Cairo, signal interrupted #Egypt #jan25”. Eli pelottelun lisäksi kanavan lähetyssignaalia häiritään. Pidätetyt toimittajat vapautettiin myöhemmin.

Al Jazeera on siirtynyt käytäntöön, että se ei mainitse enää reporttereidensa nimiä lähetyksessä. Reportterit antavat tietonsa kadulta, eivät Kairon studiosta, kuten lauantaihin asti.   Sunnuntai-iltana kanava lisäsi myös suoria puhelinhaastatteluja kadulla oleville aktivisteille ja tarkkailijoille. AJE lähettää myös Twitter- ja Audioboo-raportteja. Nämä eivät kuitenkaan tavoita ihmisiä Egyptissä, jossa suunnitellaan tiistaille ”miljoonan ihmisen marssia”.

Twiittaajia ei ole saatu hiljennettyä. Aktiivisten viestittäjien lista on alla. Esimerkiksi Sultan Al Qassemi seuraa Dubaissa arabiankielisiä tv-kanavia ja lukuisia internet-lähteitä ja raportoi tietoja reilusti yli 20 000 ”seuraajalle”. Twitter-tietoja on aina hyvä verrata muihin saatavilla oleviin tietoihin.

Touringa.com-palvelun perustaja Amr El Beleidyn on muodostanut tiimin ystävänsä Ghorabin kanssa. He käyvät päivittäin ottamassa valokuvia ja videoita Kairon mielenosoituksista.

”Lähipiirini ihmiset tuntuvat olevan kanssani samaa mieltä siitä, että Al Jazeera seuraa tapahtumia tv-kanavista parhaiten”, El Beleidy sanoo Fifille. ”Kanavan lupien epääminen ei näytä vaikuttaneen, sillä lähetys jatkuu yhä.”

Tietävätkö kaikki egyptiläiset esimerkiksi El Baradein osallistumisesta sunnuntain mielenosoitukseen? ”Kyllä, El Baradein osallistuminen oli laajasti esillä satelliittikanavilla, ja lautasantennit ovat Egyptissä hyvin yleisiä, joten kuvittelisin, että kaikki tietävät siitä”, El Beleidy kertoo.

Egyptiläinen El Beleidy kertoo, että ei ole varma kuinka protestoijat organisoivat mielensoitukset. ”Luulen, että sanaa levitetään suusta suuhun. Ja kännykät toimivat nyt taas. Ylipäätään, ihmiset menevät Tahrir-aukiolle milloin vain pääsevät.” Tekstiviestit eivät toimi kunnolla.

”Tunnen myös muita twiittaajia. Monilla heistä ei ole pääsyä internetiin, mutta jotkut onnistuvat. Toimittajat ja twiittaajat saavat tietoa puhelimella”, El Beleidy sanoo.

”Kun olin Tahrir-aukiolla, joka toinen ihminen tuntui ottavan valokuvia ja videoita kännyköillä, mutta vain murto-osa näistä saadaan verkkoon.” El Beleidyn oma adsl-yhteys on toiminut lähes koko ajan.

Kaikille avoin lyhytviestipalvelu Twitter on toiminut vuodesta 2006 lähtien. Myös Al Jazeera English on olemassa vain reilut neljä vuotta. Al Jazeeran arabiankielinen emokanava on ollut toiminnassa kymmenisen vuotta. AJE:n lähetystä voi seurata ilmaiseksi LiveStation-palvelun kautta.

–––––––––––––––

Seuraa ainakin seuraavia Twitter-kirjoittajia

Touringa.com-sivuston perustaja Amr El Beleidy

The National -lehden kolumnisti Sultan Sooud Al Qassemi

Toimittaja Amira Salah-Ahmed

CNN:n toimittaja Ben Wedeman

Aktivisti Alaa Abd El Fattah

Al Jazeera English, kirjeenvaihtaja Ayman Mohyeldin

Tutkija Shereef Abbas

Google Translate auttaa arabiankielisten viestin seuraamisessa

–––––––––––––––

Al Jazeeran verkkotuottaja kertoo Al Jazeeran toimittajien pidätyksistä (englanniksi).

Janne Junttila kirjoitti Fifiin perjantaina Egyptin vallankumoustunnelmista ja sen taustoista artikkelin Egyptissä pelätään armeijan tuloa kaduille.

  • 8.5.2011