Yleinen

Egyptin mielenosoitukset muuttavat Lähi-itää

Lukuaika: < 1 minuutti

Egyptin mielenosoitukset muuttavat Lähi-itää

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Asso Zand

Syntyykö nyt myös itsenäinen Kurdistan?

Tunisian ja Egyptin mielenosoitukset innostavat uusiin protesteihin. Egyptiläiset ovat järjestäytyneet internetin sosiaalisten foorumien, kuten Facebookin, välityksellä. Tämä vallankumous muuttaa koko Lähi-idän. Se on välttämätöntä.

Egyptiläiset ovat lopettaneet vaikenemisen lähes kolmekymmentä vuotta kestäneen diktatuurihallinnon alla. Kansa vaatii presidentti Mubarakin lähtöä ja demokraattista järjestelmää.

mainos

Jos Egyptin hallitus kaatuu, sillä voi olla suuri vaikutus koko Arabimaailmaan ja Lähi-itään. Myös Algeriassa, Libyassa, Jemenissä, Jordaniassa, Syyriassa, Iranissa, Turkissa ja Kurdistanissa vaaditaan muutoksia.

Egyptin maantieteellinen sijainti on tärkeä. Suezin kanava hemmottelee Egyptiä. Se saa paljon tuloja kaupasta ja kauttakulkuliikenteestä. Ilman kanavaa öljytankkerien matka Eurooppaan Afrikan ympäri olisi 6 000 kilometriä pidempi.

Yksi Egyptin tärkeimmistä tulonlähteistä on turismi. Se vaatii vakaan ja demokraattisen järjestelmän, joka on kaukana fundamentalismista. Tämän hetkisessä tilanteessa, kun ihmismassa järjestäytyy itse ja tekee omia aloitteitaan, on olemassa suuri vaara, että fundamentaliset järjestöt alkavat hallita tapahtumia ja tukahduttavat demokratiaprosessin.

Jos Egyptin hallinto pystytään muuttamaan demokraattiseksi, vaikutus näkyy myös naapurimaissa. Jordaniassa pohditaan jo uudistuksia. Ne voivat edetä myös Syyriassa, jossa Ba’ath-puolue on valvonut kurdeja vuosikausia.

Syyrian kurdit ovat kuin tikittävä pommi, he vaativat muutoksia. Jos ne toteutuvat Syyriassa, naapurimaiden – Turkin ja Iranin – kurdit ajavat omia vaatimuksiaan entistä pontevammin. Näissä maissa kurdit kärsivät sekä köyhyydestä että ihmisoikeuksien puutteesta. Vähemmistöt odottavat saavansa oikeutensa ja lainmukaisen asemansa. Ehkä myös itsenäinen Kurdistan on syntymässä.

Tässä vaiheessa Eurooppa voi tukea demokraattisten muutosten ketjua Lähi-idässä. Alue tarvitsee uuden järjestelmän, joka mukautuu kahden kulttuurin tarpeisiin. Se loisi laajemman ja turvallisemman pohjan länsimaiden ja Lähi-idän välisiin suhteisiin.

Suomennos: Kristiina Koivunen.