YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Kirkuk odottaa demokratiaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Kirkuk odottaa demokratiaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Ilmapiiri on kiristynyt.

Olen seurannut Kirkukin tilanteen kehittymistä kolmen vuoden ajan. Käväisin siellä taas toissapäivänä, keskiviikkona 17. toukokuuta. Lähi-idän demokratisoitumista vaativa mielenosoitusaalto innostaa Kirkukin kurdeja.

”Arabit vaativat muutoksia muissa Lähi-idän maissa, mutta ei täällä Kirkukissa, eikä varsinkaan Hawijan kaupunginosassa”, eräs kurdimies valittaa. ”Irakin sunniarabit toivovat paluuta Saddamin aikoihin”, hän jatkaa. Hän toivoo koko Lähi-idän demokratisoitumista, niin että viimeksi jopa Irak muuttuisi demokraattiseksi.

mainos

Palauttuani kotiin luen internetistä uutistoimisto Aswat al-Iraqin uutisen, että Hawijan poliisipäällikkö Qusay Arif yritettiin murhata samana päivänä, mutta hän selvisi vammoitta.

Lähes kaikki amerikkalaiset sotilaat ovat vetäytyneet Kirkukista. Heidän tilallaan on Irakin armeijan joukkoja ja Kurdistanin autonomisen alueen sotilaita eli peshmergoga. Minulle korostetaan peshmergojen olevan Kirkukissa Irakin hallituksen toivomuksesta. Irakin armeija ei pysty yksin valvomaan kaupunkia, joka on yksi Irakin terrorismin keskuksista.

Amerikkalaisia sotilaita on edelleen tiesuluilla. Kurdistanin autonomiselta alueelta arabien hallitsemille alueille johtavien teiden tarkastuspisteillä on kolmen armeijan edustajia: Yhdysvaltojen, Irakin ja Kurdistanin. Tarkastukset ovat paljon aikaisempia tiukempia, koska Lähi-idän mielenosoitukset ovat levinneet myös Kurdistaniin, eli Sulaymaniaan. Mellakoissa on kuollut täällä kevään aikana kymmenen ihmistä ja loukkaantunut 250 ihmistä.

Tällä hetkellä tilanne Sulaymaniassa on viranomaisten hallinnassa. Vuosi sitten murhatun toimittaja Sardasht Osmanin kuoleman vuosipäivänäkään ei ollut mielenosoituksia. Murha on edelleen selvittämättä.

Kuvat: Kristiina Koivunen 17.5.2011