Yhteiskunta

Egyptissä pelätään armeijan tuloa kaduille

Lukuaika: 2 minuuttia

Egyptissä pelätään armeijan tuloa kaduille

Teksti Janne Junttila

”Rikkoutunut hallinto voi helposti tulla vainoharhaiseksi.” Janne Junttila haastatteli torstai-iltana kahta egyptiläistä, jotka odottivat perjantain suurmielenosoitusta innon ja pelon sekaisin tuntein.

Tänään kello 13 Kairon – eli Helsingin – aikaa sadattuhannet ihmiset tulevat yhtä aikaa ulos Egyptin moskeijoista. Heti keskipäivän perjantairukouksen jälkeen moskeijoiden edustalla on ”Vihan tapaaminen”. Kyseessä on mielenosoitusten neljäs päivä, ja siitä odotetaan vähintään tiistain veroista laajaa joukkoprotestia. Tiistaina kymmenettuhannet egyptiläiset osallistuivat mielenosoituksiin, suuri osa ensimmäistä kertaa elämässään.

Toimittaja Abdalla Hassan Kairosta kertoo, että koko nuorisovetoinen muutosvoima sai alkunsa Facebookissa, tällä sivulla. Liki 420 000 ihmistä peukuttaa sivustoa, jonka nimi on ”Me olemme Khaled Said”. Khaled Said oli nuori mies, jonka kaksi poliisia pieksi aleksandrialaisessa internet-kahvilassa kuoliaaksi viime kesänä. Tunisian vallankumous rohkaisi nuoret toimimaan nyt.

Liikehdinnän taustalla ei ole ammattiliittoja tai oppositiopuolueita, ei edes lännen pelkäämä Muslimiveljeskunta, korostavat haastateltavamme. Protesti on aidosti kansalaisten liike. Mielenosoittajat haluavat vapaat vaalit ja perusihmisoikeuksia.

Aleksandriassa asuvan taidekuraattorin Gamal Hosnin mielestä presidentin pitäisi hajottaa hallitus ja ilmoittaa, ettei asetu ehdolle presidentinvaaleissa. Uudet parlamenttivaalit pitäisi järjestää kansainvälisessä valvonnassa.

”Mutta heillä ei ole rohkeutta tehdä näitä päätöksiä, sillä Mubarakin lähipiiri hyötyy korruptiosta eniten. Eivät he halua luopua vallasta ja huikeista eduista”, Hosni sanoo.

IAEA:n entinen johtaja Mohamed ElBaradei aikoo osallistua tämänpäiväiseen mielenosoitukseen. Päivä on vapaapäivä useimmille egyptiläisille. Gamal Hosni ei usko ”ennen kuin näkee”, että ElBaradei osallistuu mielenosoitukseen. Hän arvelee, että ElBaradei voidaan jopa pidättää pysyväksi olotilaksi muuttuneen poikkeustilalain nojalla.

Hassanin mukaan ElBaradei otettiin Egyptissä aluksi vastaan innostuneesti, mutta nyt ihmiset ovat turhautuneita häneen. Monen mielestä hän on puhunut yleviä, mutta ei ole halunnut sotkea käsiään saveen. Hassanin mukaan ElBaradei on ollut haluton organisoimaan protestointeja.

Gamal Hosni ei aio osallistua mielenosoituksiin, sillä hän pelkää, että hallinto ottaa käytöön kovemmat keinot, ja mielenosoittajia vastassa on poliisin lisäksi armeija. ”Systeemi on rikki ja hallinto voi helposti tulla vainoharhaiseksi”, hän sanoo ja viittaa suhteettoman voimankäytön mahdollisuuteen. Hosnin setä istuu maan hallituksessa.

”Täytyy muistaa, että vaikka Tunisiassa armeija asettui loppuvaiheessa kansalaisten puolelle, poliisia vastaan, täällä tilanne on erilainen. Egyptin mellakkapoliisin joukot ovat köyhiä ja kouluttamattomia miehiä, ja täällä armeija ja poliisi ovat tiukemmin valtion kontrollissa kuin Tunisiassa”, Hosni sanoo.

Hassan kertoo, että lehdistösensuuri on Egyptissä huomattavasti väljempi kuin esimerkiksi Tunisiassa. Ihmiset ovat saaneet siis tietoa tapahtumista median välityksellä. Useimmilla ihmisillä on halpa lautasantenni, ja esimerkiksi Al Jazeera raportoi tapahtumista Hassanin mukaan luotettavasti.

Media on kuitenkin keskittynyt Kairoon. Pienemmiltä paikkakunnilta, kuten Suezista, joka on ollut yksi protestoinnin näyttämöistä, tieto tulee hitaammin.

Keskeisessä asemassa mielenosoitusten organisoinnissa ovat olleet Facebook ja Twitter. Molemmat palvelut ovat olleet välillä jumissa tai suljettuina. Torstai-iltana molemmat palvelut toimivat sekä Kairossa että Aleksandriassa. Perjantaiyönä maan kaikki verkkoliikenne katkaistiin. Perjantaina aamupäivällä myös kaikki matkapuhelinliikenne katkaistiin. Osa twiittaajista saa lähetettyä viestejä ulkomaisen matkapuhelinkortin avulla.

Jos valta vaihtuu yllättäen, kuka täyttää valtatyhjiön? ”Muslimiveljeskunta on lännen itsensä luoma hirviö, mutta sen merkitystä korostetaan liikaa. Jos vallankumous onnistuu, on tietysti vaarana, että he väittävät saaneensa sen aikaan”, Hosni sanoo. Hosni muistuttaa, että myös hallitus korostaa Muslimiveljeskunnan roolia perustellakseen voimankäyttöä.

Vakavampia mellakoita Egyptissä oli viimeksi vuonna 1977. Silloin ihmiset halusivat edullisempaa ruokaa, ja lauhtuivat kuin valtio laski leivän hintaa. ”Nyt vaatimuksena ei ole pala leipää, vaan paljon periaatteellisempia asioita. Kansalaiset eivät lepy niin helpolla”, Hassan sanoo.

Hassania ja Hosnia haastateltiin torstai-iltana.

Twitterissä, muun muassa tagit #jan25 ja #Egypt.

Nämä henkilöt ovat Egyptissä ja heillä on yhteys esim ulkomaisen SIM-kortin kautta.

@beleidy

@Amiralx

@SultanAlQassemi

@ShereefAbbas

@RHelmii

@lars_akerhaug

Facebookissa:

http://www.facebook.com/#!/RNN.NEWS

http://www.facebook.com/#!/elshaheeed.co.uk

http://www.facebook.com/ElShaheeed

  • 8.5.2011