Sotavauva Helsingissä

Suomalaisia vauvoja suojaavat aseet tappavat vauvoja muualla. Me emme kuitenkaan ehkä halua ajatella sitä.

Helsingissä järjestettiin Nuku rauhassa -tilaisuus, jota mainostettiin näkyvästi esimerkiksi bussipysäkeillä pitkin kaupunkia. Tapahtuma valtasi Musiikkitalon ja Kansalaistorin viereisen puiston. ”Vallata” on sikäli sopiva termi tässä yhteydessä, että paikalla oli runsain mitoin panssarivaunuja, panssaroituja ajoneuvoja ja muuta teemaan liittyvää rekvisiittaa.

Tapahtumaa kyllä markkinoidaan kokonaisturvallisuuden juhlahankkeena ja oli siellä puistossa jokunen palomies, järjestötelttoja ja kiipeilyteline, mutta ne jäivät pahasti sotaväen jalkoihin.

Tapahtuman paraatisisäänkäyntiä dominoi mainoksistakin tuttu kuva nukkuvasta vauvasta (rikollisen huonosti photoshopattu) camo-tutti suussaan. Onko tuo maastokuvioitu tutti muuten rinnastettavissa puolustustarvikkeeksi? Ehkä tapahtuman järjestäjät kokevat, että heidän aseensa edustavat tuttiin rinnastettavaa turvan tuojaa. Ei voi tietää.

Joskus sylettää niin paljon, että sanat meinaavat loppu kesken. Meille myydään aseita ja sotaa vauvan turvallisuutena, vaikka jokaisen vauvan turvallisuuteen vaikuttaisi paljon enemmän arjen parantaminen, hyvinvointivaltio ja mitä näitä nyt onkaan.

Ja jos vauvoista ja suomalaisista aseista puhutaan, niin niitä tuhovälineitähän on myyty melko arveluttaviin paikkoihin, vaikka Suomen lain mukaan sen ei pitäisi olla edes mahdollista. Valtioneuvosto on linjannut, että ”puolustustarvikkeita” – eli aseita – voi viedä maasta ainoastaan mikäli niitä ei käytetä aseelliseen hyökkäykseen tai ihmisoikeusloukkauksiin. Eihän se tietenkään niin mene.

25. helmikuuta EU-parlamentti hyväksyi Jemenin sotaa koskevan päätöslauselman, jossa vaaditaan Saudi-Arabiaa asevientikieltoon. Kun käsittelyssä oli asevientikieltoa sisältävän kohdan lisääminen päätöslauselmaan, suomalaisista mepeistä kaksi äänesti vastaan: perussuomalaiset Jussi Halla-aho ja Pirkko Ruohonen-Lerner. Myös Timo Soini on kannattanut Saudi-Arabian aseistamista.

Tämä valheellisuus hakee vertaistaan kokoomuksen Ben Zyskowiczistä, joka vuonna 2012 haukkui vasemmiston tukevan arabidiktatuureja kokoomuksen äänestettyä Saudi-Arabian asekauppojen puolesta ja vasemmiston ja vihreiden vastustettua niitä.”

Tämä asenne näkyykin käytännön toimissa.

Puolustusministeriö on myöntänyt suomalaisyrityksille puolentoista vuoden sisällä 50 asevientilupaa Lähi-idän maihin. Suomi aseistaa muun muassa Saudi-Arabiaa ja Yhdistyneitä Arabiemiirikuntia, jotka ovat pommittaneet siviilikohteita Jemenissä.”

Toiset lapset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Toisia suomalaiset aseet suojelevat ja toisia ne uhkaavat.
Toiset lapset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Toisia suomalaiset aseet suojelevat ja toisia ne uhkaavat. Häiriköt-päämaja korjasi alkuperäistä kampanjamateriaalia hieman rehellisemmäksi.

Nuku rauhassa -tapahtuma kuului luonnollisesti osaksi Suomi 100 -juhlintaa, sillä mikäpä paremmin korostaisi demokraattisia arvoja ja hyvinvointiyhteiskuntaa.

Yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista on muuten asevalmistaja Patria. Patria on välillä saanut selitellä näitä myyntihommeleita. Selitykset eivät ole olleet hirveän uskottavia.

”Aseyhtiö Patrian verkkosivuilla kehutaan, että ’Patria pitää yleismaailmallisina perusoikeuksina muun muassa ajattelun, mielipiteen, ilmaisun, uskonnon ja rauhanomaisen kokoontumisen vapautta’. SaferGloben raportin mukaan Patria teki vuonna 2011 sadan miljoonan euron asekaupat Saudi-Arabian kanssa 36 kranaatinheittimestä ja suuresta määrästä ammuksia.

Patrian viestintäjohtaja Birgitta Selonen, eikö tämä eettinen ohjeistus ole ristiriidassa sen kanssa, että Patria on toimittanut aseita turvallisuus- ja ihmisoikeustilanteen kannalta arveluttaviin valtioihin, kuten Saudi-Arabiaan ja Bahrainiin?

’Patria toimii maamme ja EU:n lakien ja vientilupasäädösten mukaisesti ja osakkeenomistajiensa valitseman hallituksen ohjauksessa’, Selonen vastaa sähköpostitse.”

Ja sanotaan nyt tähän loppuun, että kyllä, minä ymmärrän hyvinkin, että sotiminen on likaista touhua ja että asekaupoilla on liikkeellä vähemmän kivoja tyyppejä, mutta joiden kanssa joudutaan olemaan tekemisissä jos niitä tussareita kaivataan. Ja olen valmis hyväksymään senkin, että puolustusvoimia tarvitaan ja että kotimaisen aseteollisuuden merkitys on suuri ja toimiakseen se tarvitsee asiakkaita myös ulkomailta.

Tässä kohdassa olisi kuitenkin ehkä hieman rehellisempää myöntää, että myös me olemme kuoleman kauppiaita, emme mitään puhtoisia pulmusia. Ja kun myöntää sen roolinsa kuoleman kauppiaana, voisi lopettaa touhunsa markkinoimisen nukkuvalla vauvalla.