Pöysti ja Roney katsovat toisiaan ulkona pimeällä katuvaloissa.

Zaida Bergrothin ohjaama Tove sai ensi-iltansa lokakuussa 2020. Alma Pöysti ja Shanti Roney. Kuva: Sami Kuokkanen, Helsinki-filmi.

Kirjoittanut Ilona Iida SimesKuvat Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

Koronaepidemia viivästyttää elokuvia – paitsi silloin, kun Pariisia esittää Turku

Yleisö odottaa ison rahan hittielokuvia. Pandemia ei ole meinannut päästää Bondia ja Wonder Womania valkokankaalle. Pienempien tuotantojen tekijät ovat ketterämpiä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Koronaepidemia viivästyttää elokuvia – paitsi silloin, kun Pariisia esittää Turku

Zaida Bergrothin ohjaama Tove sai ensi-iltansa lokakuussa 2020. Alma Pöysti ja Shanti Roney. Kuva: Sami Kuokkanen, Helsinki-filmi.

Tuhkaa ja timanttejaTuhkaa ja timantteja

Voiman toimittaja Iida Simes pakenee ilmastokriisiä erityisesti elokuviin ja musiikkiin. Kun intohimona on 1900-luvun kulttuurihistoria, teoksessa kuin teoksessa häivähtävät neorealismin perinteet, Frankfurtin koulukunta tai eksistentialismin klassikot.

Moni ison rahan hittielokuva odottaa ensi-iltaansa.  James Bondin trailerin taustalla soi isosti lanseerattu Billie Eilishin hengästyneen vuotavalla adelemaisella soundilla laulama No Time To Die -teemabiisi, Bond-tunnareista kehnoimpia. Vaikka sen esittäisi joku parempi laulaja, melodialtaan heikkona se ei jää soimaan mieleen, toisin kuin Bond-biisien tyyliin kuuluu. 

Yleensä Bondin traileri ja tunnusmusa julkistetaan lähellä ensi-iltaa. Mutta korona yllätti. Ensi-iltaa ei ole tullut vieläkään.  Muita laajan yleisön odottamia superkaupallisia hittejä ovat scifielokuva DyyniDavid Lynchin versio vuodelta 1984 ei ole tämän esikuva – ja toimintaviihdepläjäys Wonder Woman 1984. Nämä ovat jo valmiita elokuvia.  Monet suurtuotannot on keskeytetty epidemian takia. Viime syksynä pieni virus kaatoi supersankarin, kun Batmanin päätähti Robert Pattinson sairasti koronaa.   

MARRASKUUSSA 2020 Suomessa pyörähti Lapin-lomallaan vanha Sodankylän elokuvafestareiden kunniavieras, ohjaaja Francis Ford Coppola Hän on hiljattain tehnyt uuden version Kummisetä 3:sta – sekin ensi-iltaansa odottava teos. Coppola antoi Kino Reginassa Helsingissä haastattelun, joka esitettiin suorana netissä.  Haastattelua katsoessa palautui mieleen, mitä hän sanoi vieraillessaan Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 2002.

Katsoja kysyi Ilmestyskirja. Nyt. -elokuvan jälkeen, voiko hän tehdä kelvollisen elokuvan, jos hänellä on vain sellainen (hän kertoi merkin) kamera, eikä niin hienoja laitteita, joita Coppolalla käytti. Maestro nauroi, ja lainasi muinaista kiinalaista sotatietielijää. “Sun Tzu sanoi: ‘Use the weapons at hand’, ‘käytä aseita, jotka sinulla on.’

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Jos et tee, mitä haluat, älä sano tekosyyksi, että vika oli kameran. Kuvaa millä vaan. Tee aina se työ.”  

SAATTAA OLLA, että dokumenttielokuvat ja indie-lyhytelokuvat sinnittelevät ja pystyvät käyttämään koronasodassa miniaseitaan. Ehkei pienten leffojen määrä surkastu epidemian aikaan, koska niitä voidaan tehdä hyvin pienissä ryhmissä.  Toivottavasti taideala kuitenkin saa tukea isoista kassoissa. Tilanne on paha.

Viime vuoden menestyselokuva, Zaida Bergrothin ohjaama Tove ehti sekin tekovaiheessaan kärsiä koronaepidemian haitoista: Käsikirjoituksen mukaan joitain kohtauksia piti kuvata Pariisissa. Tämä oli mahdotonta epidemian yltyessä.  Löytyi ratkaisu: Tovessa Seinejoen halkomaa, taiteen ja rakkauden pääkaupunkia esittää Suomen Turku.

Kekseliäät Toven tekijät olivat Coppolan linjoilla, käytä aseita, jotka sinulla on. Meillä ei ole aina Pariisia, mutta Turku on!