Kirjoittanut Mikko Pihkoluoma

Suvilahden viimeinen Flow

Lukuaika: 2 minuuttia

Suvilahden viimeinen Flow

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

Vuodesta 2007 Suvilahdessa järjestetty Flow joutuu muuttamaan pois alueelta ensi kesän festivaalin jälkeen. Helsingin kulttuurielämälle elintärkeän tapahtuman yksi vaihe on tulossa päätökseen. Itse olen käynyt yhtä vuotta lukuunottamatta jokaisessa Suvilahdessa järjestetyssä Flow’ssa vähintään yhtenä ja lähes aina kaikkina päivinä, joten Suvilahteen kytkeytyy paljon tärkeitä muistoja. Ainakin Grace Jones, Frank Ocean, Janelle Monáe, My Bloody Valentine, Robyn, Op:l Bastards, Saint Vincent, Kraftwerk ja Nick Cave ovat tarjonneet niin maagisen vastaanoton saaneita keikkoja, että osan niistä toteutumismahdollisuudet ilman Flow’ta olisivat olleet lähellä nollaa. (Ja joitakin ei välttämättä enää koskaan nähdä Suomessa.)

Kun Damon Albarn tulee Flow’hun toista vuotta putkeen Blurin comeback-kiertueen tiimoilta, on ehkä lupa odottaa jotain elämää suurempaa. Sunnuntaina Suvilahden päälavan hiljentävä brittipop-suuruus on tämän kesän aiempien esitysten raporttien perusteella se keikka, joka on syytä nähdä. Vaikka tänä vuonna julkaistu The Ballad of Darren ei ole hullumpi levy, toivottavaa on, että settilistaan mahtuu runsaasti myös 90-luvun tuotantoa.

Festivaalin avauspäivänä nähdään brittipopin isoimmista nimistä ehkä se hienostunein yhtye. Brett Andersonin Suede ei ole koskaan nauttinut Suomessa vastaavaa kansansuosiota kuin Albarnin projektit, mutta yhtyeen eteerinen kitarointi ja kaikuisat laulumelodiat ovat silti erottamaton osa 90-luvun musiikkihistoriaa. Andersonin eleganttiudesta kertoo myös jotain se, että hän on ehtinyt tehdä soolouransa tiimoilta musiikkia myös Jane Birkinin, Emmanuelle Seignerin ja Stina Nordenstamin kanssa.

Satiirisista lyriikoistaan tunnettu kulmikasta rockia ja syntikoita yhdistelevä Devo on tehnyt enemmän tai vähemmän yhtä ilahduttavaa musiikkia 1970-luvulta lähtien. Hassuista haalareista ja hatuista tunnetuista jäsenistä Mark Mothersbaugh on säveltänyt Wes Andersonin neljän ensimmäisen elokuvan scoren. Bottle Rocketin (1996) keltaiset haalarit ovat myös suora kunnianosoitus Devolle.

mainos

Vuoden 2023 Flow ei suinkaan ole pelkkää nostalgiaa, sillä Caroline Polachek on uusimman levynsä Desire, I Want to Turn Into You ansiosta yksi kuluvan vuoden kuumimpia nimiä. Polachekin nerokkaat ja ideoita tulvivat pop-kappaleet ovat sen verran tarttuvia, että sunnuntaina päälavalla on hyvä mahdollisuus katsastaa tuleva supertähti. Levyn tekoprosessi on ollut monivaiheinen, ja osittain Polachek teki sitä samaan aikaan, kun hän oli Dua Lipan kiertueen lämppärinä. Fly to You-kappaleella feattaavat Grimes ja Dido, mutta levyllä on paljon parempiakin biisejä kuten Sunset, Welcome to My Island ja Bunny is a Rider. Polachek oli vuorostaan yksi feattaajista Charli XCX:n edellisen levyn isoimmassa hitissä New Shapes ja ehkä Polachekin erikoista soundia voisi parhaiten verrata Charlin kiiteltyyn poppiin.

Muista uutuuksista lienee syytä mainita Kanye Westin suojatti 070 Shake, yhden vuoden 2021 merkittävimmistä pop-levyistä julkaissut Lorde ja Christine and the Queens, jonka yhteistyö Madonnan kanssa poiki kolme kappaletta uutukaiselle Paranoia, Angels, True Love.

Kotimaisista odotetuimpiin keikkoihin lukeutuu tänä vuonna uuden levyn julkaissut Paperi T. Lisäksi viime aikoina kiinnostavaa musiikkia ovat julkaisseet Tuomo & Markus, Nelma U & Safira, Eevil Stöö & Stapa ja Litku Klemetti. Maustetytöt soittavat keikan Aki Kaurismäen Tulitikkutehtaan tytön (1990) pyöriessä “taustavideona”. (Maustetytöt esiintyvät Kaurismäen uusimmassa elokuvassa Kuolleet lehdet.)

Viimeisenä muttei vähäisimpänä on vielä pakko nostaa esiin Kelela, jonka uutuuslevy Raven on täysin ansaitusti yksi tämän vuoden hehkutetuimpia albumeja. Warpille levyttävä R&B-muusikko osaa halutessaan pitää liveyleisön taikansa alla. Myös hänen edellinen levynsä Take Me Apart oli yhtä hyvä ja siltä kannattaa ainakin ottaa haltuun seksiä huokuva LMK.

Juttua on päivitetty maanantaina 31.7. klo 13:23. Flow järjestetään toiseksi viimeistä kertaa Suvilahdessa 11.-13.8.2023. (Kuva © Jussi Hellsten, Flow 2017)