Kirjoittanut Mikko Pihkoluoma

Sideways tulee, oletko valmis

Lukuaika: < 1 minuutti

Sideways tulee, oletko valmis

Postikortteja TukholmastaPostikortteja Tukholmasta

Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.

Kuva: Aki Pohjankyrö
Kuva: Aki Pohjankyrö

Huomenna alkavaan Sidewaysiin on luvattu tänä vuonna hieman viime vuotta parempaa säätä. Sateen ja tolkuttoman tuulen riepottelemasta festivaalista on tällä kertaa tulossa varmasti paljon aurinkoisempi ensimmäisen vuoden tapaan.

Festivaalin voi heti aloittaa suomalaisen musiikin kimaralla, joista ehkä kirkkaimpana tähtenä on Litku Klemetti & Tuntematon numero (18:30, Plaza). Litku on julkaissut lyhyen ajan sisään kaksi hienoa levyä ja on ilo nähdä, että aikatauluista on löytynyt keskeinen slotti bändille. Jos Litku on jo nähty, niin samaan aikaan voi myös käydä nykimässä Demdike Staren (18:15, Warehouse) tahtiin.

Perjantain esiintyjistä varmasti odotetuimpia on The Thurston Moore Group (20:15, Plaza). Sonic Youthin hajoamisen jälkeen Lontooseen asettunut rockin suuruus on Facebook-tilillään varsin avoimesti ryhtynyt kritisoimaan Yhdysvaltain politiikkaa. Tietysti liekkiä erityisesti sytytti jo Trumpin ehdokkuus viime vuoden vaaleissa.

Jostain syystä Moore ei ole itse sanoittanut kaikkia uusimman levynsä tekstejä. Rock N Roll Consciousnessillä kuullaan runoilija Radieux Radion sanoja, mutta kitaroiltaan levy palaa viime aikojen soolotuotannon akustisemmista levyistä takaisin raskaampaan soundiin. Nimensä kuuloisia ja pitkiä biisejä sisältävä levy on yksi kuluvan vuoden parhaita julkaisuja.

mainos

Sen jälkeen kannattaa suunnata Kynnet-yhtyeen luokse (21:15, Alley Stage). Valtaosan Hopeajärven kappaleista kirjoittaneen Teemu Tannerin Kynnet on erittäin pirtsakkaa punkia.

Loppuillasta voi valita aktien välillä, jotka tuskin vaativat liiemmin esittelyjä: klo 22 Huoratron vs. Ruudolf & Karri Koira. Tuntia myöhemmin DJ Shadow kilpailee yleisöstä Jukka Nousiaisen Räjäyttäjien kanssa. En ole pitkään aikaan nähnyt Suomen räkäisimmän ja alastomimman rock n roll -bändin keikkaa, mutta siellä lienee näistä kahdesta kovimmat bileet.