Litku

MusiikkiKirjoittanut Timo Kalevi Forss

Litku säväyttää

Lukuaika: < 1 minuutti

Litku säväyttää

Juna Kainuuseen

Litku Klemetti

☆☆☆☆☆

Suomalaisen rockin nousevan tähden Sanna ”Litku” Klemetin sooloalbumi Juna Kainuuseen vakuuttaa tuoreudellaan. Vuonna 1987 syntyneen Litkun musiikillinen lähtökohta on hieman yllättäen 1970-luvun iskelmässä, josta hän on muokannut oman äkkiväärän humoristisen versionsa.  

Vaikka levy on tuotannoltaan tietoisen lo-fi ja biisit pariminuuttisia, ei Klemetti säveltäjänä tyydy tylsiin tusinaratkaisuihin. Melodiat ovat kekseliäitä ja sointukierrot oivaltavia. Kaikesta kuulee, ettei Litku räpellä taitojensa ylärajoilla, vaan hänen laulunsa ja balalaikan soittonsa kuulostavat umpimusikaalisen helpolta. 

Laulajana Litkussa on vickyrostimaista ilmaisuvoimaa. Tuplattu laulu leikittelee 70-luvun iskelmäkliseillä ja vahvalla vibratolla. Litku on kuitenkin enemmän kuin Taiskan kiroileva 2000-luvun inkarnaatio. Lapsuusmuistoista ja parisuhteesta kertovissa laulussa on koskettavuutta ja syvyyttä. Litkulla on kyky kouraista kuulijaansa syvältä.

Levyn helmi on nimiviisu ”Juna Kainuuseen”. Se on neljä ja puoliminuuttinen iso biisi, jonka kaihon ja huumorin sävyttämän tekstin Litku laulaa suvereenisti. ”Juna Kainuuseen” on myös sävellyksenä hieno. Se on vähintäänkin yhtä hyvä ellei vähän parempikin kuin samaa genreä edustava Kate Bushin läpimurtohitti ”Wuthering Heights”.

mainos