Näyttökuva 2017-02-08 kello 13.09.22

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Valtakunta hevosesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Valtakunta hevosesta

Richard III

William Shakespeare & Jussi Nikkilä

Kansallisteatteri Willensauna

☆☆☆☆

Ruusujen sodan (1455–1485) aikaan sijoittuva Richard III on yksi William Shakespearen kuuluisimmista näytelmistä. Siinä sukulaisensa verisesti valtaistuimelta syrjäyttävä rampa kuningas kärvistelee vainoharhoissaan ja sieluntuskissaan.

London Academy of Music and Dramatic Art -koulussa Englannissa opiskellut ohjaaja-näyttelijä Jussi Nikkilä on sovittanut näytelmän teksti- ja näyttelijävetoisena Kansallisteatterin Willensaunaan. Pienessä tilassa olevan matalan näyttämön tarjoama intiimi yhteys yleisöön antaa klassisen puhtaalle draamalle lisävoimaa.

Kristo Salminen täyttää vaativan keskushenkilön saappaat ja raamit vakuuttavasti, vaikka esityksen alussa Richardin sisäisesti ristiriitaisen hahmon säikeet eivät asetu aivan yhtä tiukasti kohdalleen kuin loppupuolella. Finaalin näyttämökuva on veret pysäyttävä: Richard ulvoo kuuluisan repliikkinsä hevosesta ja valtakunnasta samalla, kun surmattujen henget ympäröivät hänen piinattua mieltään kuin ilmatorjunnan valonheittimet.

Samaan aikaan Mila Laineen multi-instrumentaalisella repertuaarillaan lavalla esittämä näennäisen vähäeleinen musiikki on hypnoottista. Tosin se on hetkittäin niin vaikuttavaa, että vie huomiota liikakin pois draamasta.

mainos

Erityisen rohkea ratkaisu oli kutsua brittinäyttelijä Alistair Toovey vierailemaan kolmen tammikuisen esityksen ajaksi Richardin kaltoin kohteleman Lady Annan rooliin. Intensiivisellä alkukielellä ja sisäistetyllä Shakespeare-otteellaan Tooney pystyi pienessä sivuroolissaan keikauttamaan koko näyttämöllisen tasapainon suuntaansa. Esityksen vahva perusrunko kesti kuitenkin hyvin tällaisenkin puhurin.

Kun teatteri tänään tuntuu liikkuvan yhä enemmän poikkitaiteellisen estystaiteen suuntaan, on virkistävää välillä palata ihan old-school-draamallisuuden tasolle. Shakespeare ei vanhene koskaa.  Hyvää teatteria siitä syntyy aina kun sitä tehdään taidolla ja tuoreella intensiteetillä.

Helmikuussa ohjaaja Jussi Nikkilä on lehtitietojen perusteella joutunut sairastapauksen takia tuuraamaan Kristo Salmista esityksen kantavassa nimiroolissa. Palautteen perusteella Nikkilä on onnistunut tässäkin tehtävässä erinomaisesti. Kunnioitettavaa.