Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Käsitä kaikkeus

Lukuaika: < 1 minuutti

Käsitä kaikkeus

Figure a Sea

Deborah Hay & Cullberg-baletti

Kansallisteatterin Suuri näyttämö

☆☆☆☆

Vitivalkoisella näyttämöllä liikehtii viitisentoista tanssijaa Laurie Andersonin tunnistettavan äänimaailman keskellä. Vaatetuksen perusteella kolmeen ryhmään luokiteltavissa olevat hahmot ovat itsenäisiä, mutta jossain vaikeasti ymmärrettävässä suhteessa toisiinsa.

 

Tätä hypnoottista ihmisporeilua seuratessa mieli alkaa itsestään etsiä näyttämön liikkeistä säännönmukaisuuksia ja logiikkaa, mutta tehtävä on selvästi tuomittu epäonnistumaan.

 

Kyse on maineikkaan ruotsalaisen tanssiryhmä Cullberg-baletin tammikuisesta, Zodiakin tuottamasta vierailusta Kansallisteatterin päänäyttämöllä. Tunnin kestävän Figure s Sea -esityksen maestra on postmodernin tanssin uudistajana jo 1960-luvun alusta vaikuttanut Deborah Hay.

 

Esityksen nimi antaa suoraan vihjeen teoksen ideasta. Tanssijoiden liike on kuin vedellä täytetyssä lasipullossa leijuvien pienten hiukkasten vaellusta: selvästi jostain johtuvaa ja tarkoituksellista, mutta samalla arvoituksellista. Esityksen aiheena oleva meri ei kuitenkaan ole rajallinen pullo, vaan se on metafora maailmasta, jonka olemusta emme kokonaisuudessaan koskaan voi tavoittaa. Siinä meressä elämme itse hiukkasina.

mainos

 

Hayn kaunis teos käsittelee ikuisinta kysymystä – maailmassa olemisen ymmärtämistä – yhtä aikaa ihmisyksilöiden, satunnaisten ryhmäytymisten ja koko eliökunnan tasolla. Abstraktista muodostaan huolimatta teos välittää sanomansa kirkkaasti. Intensiteetin voima tekee siitä vaikuttavan.