AktivismiKirjoittanut Emilia MännynväliKuvat Nauska

Pääkirjoitus: Kapina ei kysy lupaa

Ekokatastrofin hillitsemistä tärkeämpää tekemistä on tässä maailmantilanteessa vaikea kuvitella, kirjoittaa toimittaja ja kirjailija Emilia Kukkala Voiman 8/2021 pääkirjoituksessa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Pääkirjoitus: Kapina ei kysy lupaa

PääkirjoitusPääkirjoitus

Voima on vuodesta 1999 ilmestynyt kulttuurilehti. Puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti nostaa esiin yhteiskunnallisia aiheita niin maailmalta kuin kotimaasta. Pääkirjoitukset ottavat kantaa ja johdattavat lukijat numeron pariin.

Kirjoitan tätä syyskuun 29. päivänä, joka on myös Elokapinan Syyskapinan ensimmäinen päivä. Elokapina vaatii hallitusta julistamaan Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätilan ja ryhtymään välittömästi toimiin, joita tilanteen vakavuus edellyttää. Jotta vaatimuksella olisi jotain painoa, liike on ilmoittanut valtaavansa Mannerheimin­tien kymmeneksi päiväksi.

Syyskapinaan on ilmoittautunut tuhatkunta ihmistä. Tuhat kansalaistottelemattomuuteen ja suoraan toimintaan valmistautunutta, horisontaalisesti järjestäytynyttä ihmistä on paljon. Sen ymmärtää jokainen, joka on koskaan yrittänyt organisoida yhtään mitään. Kourallinenkin asialleen omistautuneita ihmisiä voi vaikuttaa enemmän kuin miljoona netissä kitisijää, tuhannesta puhumattakaan.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, julkista keskustelua tullaan käymään pitkälti sen ympärillä, kuka myöhästyy valtauksen vuoksi töistä ja miksi valtaajat eivät ole töissä – ikään kuin ei olisi ilmeistä, että heillä nimenomaan on tärkeämpää tekemistä. Ekokatastrofin hillitsemistä tärkeämpää tekemistä on tässä maailmantilanteessa toden totta vaikea kuvitella, mutta Suomessa auktoriteettiusko voi hyvin.

Se näkyy muun muassa siinä, miten hallitsemattomasti kaikkein pasifistisinkin kansalaistottelemattomuus saa tolkun ihmisten hillittyytteen verhotun hallinnan halun purskahtelemaan. Yhdet haaveilevat mielenosoitusten kieltämisestä, toiset esittelevät julkisesti väkivaltafantasioitaan jopa omilla nimillään. Näkyväksi tulevat yhteis­kunnalliset konfliktit paljastavat matkan pikku­porvarillisesta sovinnaisuudesta fasismiin pelottavan lyhyeksi.

Trollit trollailevat. Ei erehdytä sivuraiteelle, vaan puhutaan pihvistä.

Elokapinan vaatimukset hallitukselle ovat kriisitiedotuksen aloittaminen, hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä, kulutuspäästöjen l­askennallisen ulkoistamisen lopettaminen ja ekologisen jälleenrakentamisen aloittaminen. Elämän edellytysten säilyttäminen edes nyt eläville nuorimmille sukupolville vaatisi vähintään tämän­kaltaisia toimia valtion tasolla.

Ajatus kapinaluvasta on lähtökohtaisesti järjetön. Luvasta elämään voi neuvotella vielä vähemmän.