YmpäristöKirjoittanut Jari TamminenKuvat Hanna Linnove

Kajakkiaktivistit estivät luksusristeilijän lähdön Helsingissä – katso kuvat

Ympäristöliike Elokapinan aktivistit vaativat Helsinkiä julistamaan ilmastohätätilan.

Lukuaika: 2 minuuttia

Kajakkiaktivistit estivät luksusristeilijän lähdön Helsingissä – katso kuvat

Ympäristöliikkeen kajakki-isku esti brittiläisen MS Queen Elizabeth -risteilijän poistumisen Helsingistä. Tempaus alkoi tänään keskiviikkoiltapäivänä hieman ennen viittä, kun yhdeksän kanoottia piiritti luksusristeilijän Helsingin Hernesaaren laiturissa. Kajakeista huolimatta risteilijä peruutti irti laiturista. Kajakit saivat estettyä risteilijän lähtemisen matkaan parveillen sen ympärillä noin tunnin ajan etäämpänä laiturista.

Risteilijän ja yhden kajakin välillä syntyi vaaratilanne, kun yksi kajakeista oli laivan keulapulbin päällä tämän peruuttaessa irti laiturista.

Poliisi ja rannikkovartiosto saapuivat paikalle noin kaksikymmentä minuuttia tilanteen alkamisen jälkeen. Tilanne laukesi, kun viranomaiset olivat saaneet nostettua kaikki aktivistien kajakit kyytiinsä ja kuljetettua nämä pois paikalta läheiseen rantaan.

Yksi kajakki kaatui, kun rannikkovartiosto pyrki nostamaan sitä vedestä. MS Queen Elizabeth -risteilijän parvekkeille kerääntynyt yleisö hurrasi ja nauroi tapahtuneelle.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kukaan ei loukkaanut tempauksessa.

MS Queen Elizabeth on brittiläis-yhdysvaltalaisen Cunard Line -laivayhtiön omistama luksusristeilijä. Kuva: Hanna Linnove

Elokapina ympäristöliike on osa kansainvälistä Extinction Rebel -liikettä. Se tuli tunnetuksi lamautettuaan autoliikenteen viime kesänä viidessä brittiläisessä kaupungissa.

Kajakkiprotestin tavoitteena oli kiinnittää huomio huviristeilijäteollisuuden kasvavien hiilidioksidipäästöjen ohella myös Helsingin kaupungin toimiin. Helsingissä vierailevat risteilijät pitävät moottorinsa käynnissä koko oloaikansa satamassa. Raskasta polttoöljyä polttavat alukset tuottavat suuret hiilidioksidipäästöt. Tämän lisäksi niiden pienhiukkaspäästöt vastaavat tuhansien autojen päästöjä ja vaikuttavat suoraan helsinkiläisten terveyteen.

”Toimimme paikallisesti, ja me olemme Helsingistä. Risteilijät ovat paikallinen ongelma, mutta niissä on kyseessä myös laajemmasta ongelmasta. Osoitamme viestimme laivanvarustamon ohella myös viranomaisille, joilla olisi valtaa puuttua tähän epäkohtaan”, kommentoi yhtä kajakkia ohjastanut Till Swala ennen tempausta.

Kajakissa tempaukseen osallistunut Elina Kauppila perusteli valittua taktiikkaa.

”Olen yrittänyt vuosikymmenien ajan tehdä vastuullisia ’yksilövalintoja’. Olen siirtynyt kasvisruokavalioon, vaihtanut hehkulamppuja, sammutellut valoja, allekirjoittanut adresseja ja käynyt mielenosoituksissa sekä tehnyt arjen ekotekoja, ja samalla odottanut, että päättäjät tekisivät joitain. Nyt vaan näyttää siltä, että meidän yhteiskuntamme ei vastaa tarvittavalla voimalla ilmasto- ja ympäristökriisiin. Siksi teemme väkivallatonta suoraa toimintaa ja lisäämme painetta päättäjiä kohtaan.”

Poliisilta ja rannikkovartiostolta kului noin kolme varttia noukkia kaikki kajakit kyytiin. Kuva: Hanna Linnove

Facebook-sivullaan ryhmä kiteytti tempauksen viestin: ”Vaadimme Helsinkiä julistamaan ilmastohätätilan ja lopettamaan luksusristeilijöiden hyysäämisen helsinkiläisten puhtaan ympäristön kustannuksella.”

Extinction Rebellionin ja sen suomalaisen osan Elokapinan toiminnassa turvaudutaan muun muassa kansalaistottelemattomuuteen ja rauhanomaiseen suoraan toimintaan. Liikkeen tavoitteena ei ole aiheuttaa vahinkoa omaisuudelle tai henkilöille, mutta ilmaston kannalta haitallista toimintaan vastustetaan monin tavoin.

Kajakkien hajaantumista. Kuva: Hanna Linnove