YleinenKirjoittanut peristerakis

Kreikan toinen kriisi

Lukuaika: < 1 minuutti

Kreikan toinen kriisi

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Peristerakis

Into the fire -dokumenttielokuva kuvaa Kreikan siirtolaisia.

Kreikka on kriisissä, mutta talouskriisi ei ole ainoa. Turvapaikkakriisi on levinnyt maahan ankaran talouskurin aikana. Se on iskenyt kaikkein haavoittuvimpaan ihmisryhmään: siirtolaisiin – alaikäiset mukaan lukien – jotka ovat jättäneet kaiken taakseen paetessaan kotimaistaan etsimään turvaa.

Kreikassa siirtolaiset ovat jääneet oman onnensa varaan ja kaduille. Turvapaikan saaminen on mahdotonta sekä rasistiset väkivallanteot hurjassa kasvussa. Jumittuneena Kreikkaan heillä on yksi viesti Euroopalle ja muulle maailmalle: antakaa meidän liikkua!

mainos

Huhtikuun 21. päivä sai maailman ensi-iltansa Kreikan mahdottomasta siirtolaistilanteesta kertova dokumenttielokuva Into the fire. Elokuva on osin rahoitettu yhteisörahoituksella sekä sen levittäminen tapahtuu niin ikään erilaisten verkkoyhteisöjen kautta.

Keväällä 2012 työryhmä – journalisti Guy Smallman sekä elokuvantekijä Kate Mara – tulivat Kreikkaan tekemään minidokumentteja talouskriisistä. Projektin loppuvaiheilla he saivat erikoisen yhteydenoton. Somalialainen teini-ikäinen siirtolainen lähetti Smallmannille ja Maralle sähköpostin, jossa hän listasi ongelmia, joita hän ja hänen ystävänsä ovat kohdanneet. Työpari tapasi nuoret ja kuvasi muutamia haastatteluja, jossa nuoret kertoivat järkyttävistä kokemuksistaan Kreikassa.

Ensimmäisen kuvauspäivän jälkeen oli selvää, että Kreikan siirtolaistilanne on täysin kestämätön. Dokumentaristit palasivat takaisin Englantiin, jossa he käynnistivät yhteisörahoitushankeen, jonka mahdollistamana he palasivat Kreikkaan tarkastelemaan lähempää aihetta, jonka tuloksena filmi syntyi.

Kuvausten aikana tekijät joutuivat todistamaan rasististen pahoinpitelyjen ja kuolemaan johtaneen puukotuksen jälkipyykkiä sekä sitä, miten monet siirtolaiset yrittivät kuukausikaupalla tai jopa vuosia saada itselleen edes jonkinlaiset perusoikeudet mahdollistavaa tilapäistä oleskelulupaa. Elokuvan toinen kantava teema on kreikkalaisten näkemykset rasismista sekä parlamentissa olevasta Kultainen Aamunkoitto -uusnatsipuolueesta, joiden viime vuoden vaalimenestyksen myötä syrjivä retoriikka ja siirtolaisiin kohdistuvat rasistiset väkivallanteot ovat yleistyneet merkittävästi.

Tämän blogauksen myötä myös verkkolehti Fifi liittyy mukaan elokuvan laajaan levittäjäkaartiin.

Elokuvan verkkosivut: http://intothefire.org/