YleinenKirjoittanut peristerakis

Kreikkalainen fasismi, osa 1

Lukuaika: 2 minuuttia

Kreikkalainen fasismi, osa 1

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Peristerakis

Uusnatsien hyökkäyksissä on loukkaantunut 100 ja kuollut 5 siirtolaista.

Olen kesäkuun parlamenttivaaleista saakka ollut aikeissa kirjoittaa kreikkalaisen uusnatsistisen äärioikeiston noususta ja uhosta. Vaan enpä ole saanut aikaiseksi.

Uusnatsistisella äärioikeistolla tarkoitan Kultainen aamunkoitto -puoluetta (kreikaksi Χρυσή Αυγή, englanniksi Golden Dawn), joka sai viime vaaleissa 7 prosentin äänimäärällä 18 kansanedustajaa parlamenttiin.

mainos

Kesäkuun vaaleista on kulunut melkein puoli vuotta. Sen aikana natsirintamalla on tapahtunut paljon. Ilmiö alkaa olla paisunut kaikkiaan niin moniulotteiseksi ja laajaksi – eikä loppua näy – että pahoin pelkään sen käsittelyn vaativan useita kirjoituksia. Tämä olkoon niistä ensimmäinen.

Natsisarjan tarkoituksena on kertoa, mitä uusnatsismi käytännössä tarkoittaa sekä yrittää pohtia enemmän tai vähemmän analyyttisesti mikä on – Kari Peitsamoa mukaillen – natsin syvin olemus.

*

Jatkosodan natsiveljeilyn traumatisoimien suomalaisten voi olla vaikea uskoa, että Kreikan parlamentissa vaikuttaa fasistinen puolue. Sen jäsenet – johtajaa myöten – tekevät natsitervehdyksiä; heidän puoluelehden kannessa saattaa pönöttää Adolf Hitler ja jäsenet pukeutuvat yhdenmukaisiin uniformuihin ja toteuttavat rasistisia iskuja siirtolaisia kohtaan. Suomessa kun koko natsi-sanan käyttämistä pidetään mauttomana.

Natsien parlamentissa pitämät puheenvuorot ovat jääneet lähinnä erilaisten rotuopillisten näkemysten esittelyksi, yleiseksi huuteluksi sekä protestinomaisiksi ulosmarsseiksi. Kadulla on kuitenkin toinen todellisuus. Viimeisen puolen vuoden aikana arviolta noin sata siirtolaista on loukkaantunut ja viisi kuollut Kultaisen aamunkoiton tekemissä iskuissa. Arviot ovat kuitenkin vain varjo todellisesta uhrimäärästä. Sen tietävät vain natsit itse.

Oikeusvaltiouskovaisten lienee vielä vaikea tajuta, että Kreikan poliisi on moneen otteeseen osallistunut rasistisiin hyökkäyksiin yhdessä natsien kanssa sekä turvannut uusnatsien selustaa siirtolais-, anarkisti- ja vasemmistoryhmien yrittäessä puuttua väkivallantekoihin. Kuvaava on, että viime kuukausina poliisi on pidättänyt ja oikeuslaitos tuominnut 26 antifasistia mutta ei lainkaan uusnatseja.

Kaksi viikkoa sitten Kultaisen aamunkoiton kansanedustaja Ilias Panagiotaros sanoi BBC:lle antamassaan haastattelussa Kreikan olevan sisällissodassa. “Toisella puolella ovat nationalistit, kuten me ja toisella siirtolaiset ja anarkistit”. Tämä on tietääkseni ensimmäinen sodanjulistus, jossa toinen osapuoli ei edes tiedä olevansa sodassa.

Natsien vastaiseen toimintaan osallistuvan ystäväni mielestä antifasistisen liikkeen olisi tajuttava olevansa pahasti tappiolla ja muotoiltava vastarinta tästä ymmärryksestä käsin uusiksi.

“Natsijengit täytyy tietty hakata pois kaduilta, koska eivät ne sieltä millään järkipuheella tajua lähteä. Mutta laajemmassa mielessä mihinkään hyvä–paha-kahtiajakoon on turha lähteä. Muutenhan meille riittäisi, että järkkäisimme pari hobittia viemään sormuksen Mordoriin ja homma olisi sillä selvä. Ei, fantasia on enemmän natsien hommia – kansa, veri, kunnia ja blaa blaa, mieti nyt.”

*

Mitä tässä oikein pitäisi tehdä? Olen siirtolainen ja anarkisti. Pitäisikö ruveta kantamaan pohjalaisittain puukkoa vyöllä? Ei nyt sentään.

Se, mikä kreikkalaisille natseille ei arvatenkaan ole vielä käynyt selväksi, on mummoni toistama, jatkosodassakin opittu sananlasku: aamurusko päivän pasko. Kultainen aamunkoitto tulee päivän kirkastuessa räntäsateena omaan niskaan.

P.S.: Tasan 72 vuotta tämän tekstin kirjoittamisesta (28.10.) Kreikan silloinen diktaattori Ioannis Metaxa sanoi kuuluisan ei!:n Benito Mussolinille ja akselivaltioiden vaatimukselle siirtää joukkoja Kreikan maaperälle. Metaxan vastaus merkitsi Kreikan ajautumista mukaan toiseen maailmansotaan. Tämän seurauksena italialaiset fasistit ja saksalaiset natsit valtasivat maan vuoteen 1944 saakka. Sodassa kuoli noin 7 prosenttia Kreikan väestöstä, joka on suunnilleen sama prosenttimäärä kuin mitä natsipuolue Kultaisen aamunkoitto sai viime vaaleissa kesäkuussa 2012.