YleinenKirjoittanut Oona Juutinen

Paljasta politiikkaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Paljasta politiikkaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Oona Juutinen

Aktivistit ja alaston totuus.

Kuten mainossuunnittelijat tietävät, alastomuus on varma nakki silloin kun halutaan herättää huomiota. Vähävaatteinen naisvartalo kelpaa mainostamaan tuotetta kuin tuotetta. Sama logiikka tuntuu pätevän nykymaailmassa jotakuinkin kaikkeen, ja myös erilaiset poliittiset toimijat osaavat hyödyntää alastomuuden shokkiarvoa.

Kenties kuuluisin paljaan vartalon vetovoimaan luottava taho on maltillinen (joku voisi sanoa hampaaton) eläinsuojelujärjestö PETA. Järjestön kampanjoissa on näkynyt nakuja naisia enemmän kuin kukaan viitsii edes muistella. Kuuluisan I’d rather go naked than wear fur -kampanjan kuvissa poseerasi erinäisten mallien lisäksi muunmuassa Playboyn kansikuvatyttö, ja onpa itse Pamela Andersonkinnähty PETAn julisteissa. Lihansyöntiä PETA vastusti kuvalla vakuumipakatusta, alastomasta naisesta. Oletettavasti kampanjan viestinä oli saada ihmiset ajattelemaan myös eläimiä tuntevina yksilöinä, mutta lähinnä järjestö vain vahvisti omaa mainettaan naisten esineellistäjänä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

PETAn toiminnasta, tavoitteista ja kampanjakeinoista voi ol?a montaa eri mieltä, mutta järjestö on lähtenyt hakemaan huomiota, ja sitä he ovat varmasti saaneet. Ja osataanhan sitä Suomessakin – Animalia adoptoi PETAn Ink not mink -kampanjan, ja moni muistanee myös Kokoomusnuorten tyttö- ja poikakalenterin.

Hollannillakin on oma poliittinen nakuilijansa. Vegan streaker- eli Viuhahtajavegaani -nimellä tunnettu eläinoikeusaktivisti esiintyy erilaisia eläinoikeusaiheisia iskulauseita vartaloonsa maalattuna ja on ilmaantunut niin television keskusteluohjelmiin kuin urheilumatseihinkin. Miehen lempinimi on kyllä hieman harhaanjohtava, sillä täysin alasti tämä ei esiinny, vaan sonnustautuu maalin lisäksi aina myös alushousuihin.

Viuhahtajavegaani on Hollannissa melko kuuluisa, mutta eläinoikeusliikkeessä miehestä ei juuri pidetä. Hänen kai pelätään antavan kaikista eläinoikeusaktivisteista hörhön kuvan. Toisaalta Viuhahtajavegaanin logiikka lienee sama kuin PETAn: alastomuudella saa huomiota, ja kaikki huomio tärkeälle asialle on hyvää huomiota.

Siinä missä PETA pelaa irvokkaan suorasti seksillä (Pamplonan härkäjuoksuja vastustavassa julisteessa vähäpukeinen nainen nojailee heinäpaaliin ja julistaa: No one likes an 8-second ride) ja käyttää julkkisnaisia paljastamaan kirurginveitsellä ja kuvankäsittelyohjelmilla parannellut vartalonsa, pistää Viuhahtajavegaani likoon oman tuikitavallisen kroppansa. Lisäksi Viuhahtajavegaani on myös ihan aikuisten oikeasti vegaani, siinä missä monet PETAn malleista syövät lihaa tai käyttävät turkiksia.

Saattaa toki olla, että mies on täysi sekopää, mutta ainakin tämä uskoo asiaansa ja panee itsensä alttiiksi aktioissaan aivan eri tavalla kuin monet muut. Siinä missä aktivistit eivät yleensä tahdo näyttää kasvojaan, näyttää Viuhahtajavegaani paljon muutakin. Tämän toimintatavat saattavat poiketa monien muiden toimintatavoista, mutta pojalle on pakko antaa propsit. Ei moiseen ihan jokainen kehtaisi ryhtyä.