YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Hyviä ja huonoja uutisia vegaaneille

Lukuaika: < 1 minuutti

Hyviä ja huonoja uutisia vegaaneille

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Tallinnassa on vihdoin vegaaniravintola. Mutta kuinka vegaaninen?

Halusin jo monta kuukautta sitten kertoa hyvän uutisen. Ajattelin, että se ansaitsisi isommankin jutun kuin vain blogitekstin, vaikka paperilehdessä. Tallinnassa nimittäin avattiin vegetaristinen ruokapaikka, ja ehdottomasti aivan ensimmäinen ruokapaikka, joka mainostaa itseään vegaaniseksi. Viron vegaanit olivat oikein onnellisia, ja tieto Maitsev & Tervislik -ravintolasta levisi eläinystävien piireissä ja laajemmallekin. Kohderyhmänä tällä paikalla ovat kaikki maukasta ja terveellistä ruokaa etsivät ihmiset, sitä paikan nimikin tarkoittaa.

Kuva: Loore-Emilie Raav.

mainos

Ensimmäiset hälytykset tulivat jo pian avaamisen jälkeen. Monet ystäväni sanoivat, etteivät olleet varmoja, että ruoka todella olisi vegaanista. Niin olikin, että soijapihveistä löytyi kananmukaa ja juustoja, juomista maitoa ja niin edelleen.

Työntekijät selittivät, että kyse oli tilapäisestä virheestä, ja heti heti laitettaisiin kaikille vegaaniruoille erillinen vegaanimerkki. Niin luvattiin minullekin, kun siellä kävin. Mutta ei ole laitettu.

En ymmärrä tilannetta: onko kyse laiskuudesta vai jostain muusta? Mielestäni kyse on aika epäeettisestä liiketoiminnasta. Pyydänkin kaikilta teiltä, että jos satutte käymään Tallinnassa, kävisitte tässä ruokapaikassa ja – olitte sitten vegaaneja tai ette – kysyisitte tuotteista aina, ovatko ne vegaanisia tai vähintään, että mitä se sisältävät. Ymmärrätte varmaan ilman selityksiäkin, miksi tästä olisi hyötyä meille kaikille.