YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Veganismia Virossa

Lukuaika: 2 minuuttia

Veganismia Virossa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Ensimmäiset vegaanisesta elämäntavasta kertovat messut olivat menestys.

Kun Voimassa on viime aikoina puhuttu niin paljon mainostamisesta, minäkin sitten mainostan tänään – veganismia nimittäin.

Käyn mantereella niin harvoin kuin se vain on mahdollista, mutta lokakuun alussa osallistuin Viron ensimäisille vegaanimessuille (Taimetoidumess 2011), jotka järjestettiin Tallinnassa Solaris-nimisessä isossa kauppa- ja kulttuurikeskuksessa keskikaupungilla.

mainos

Paikka oli hyvä ja me järjestejät saimme olla ihmeissämme – osallistujia ja vieraita oli monta kertaa enemmän kuin olimme uskaltaneet kuvitella. Tiedän, että kasvisruuasta on puhuttu paljon viiden viime vuoden aikana, mutta sitä aiemmin sellaisia sanoja kuin eläinoikeus tai vegaani ei ole käytetty. No voi olla, että vegaani-sanaa on käytetty jossain, mutta ei kyllä mediassa.

Messujen järjestäjä oli Viron eläinsuojeluyhdistys. Kun tapahtumaa alettiin suunnitella, ensimmäisessä kokouksessa puhuttiin, että voisiko tapahtuma olla vegetaristinen, sitten päätettiin kuitenkin, että vegaaninen. Niin se sitten jäi ja tilaisuudessa maistatettiin vain vegaanista ruokaa. Tapahtuman budjetti oli melkein nolla, kaikki järjestettiin vapaaehtoisesti. Keskukselle piti maksaa tilojen käytöstä hieman, samoin samassa talossa olevalle elokuvateatterille, missä illalla katsottiin elokuvaa maatalouseläimistä. Sali oli täynnä, ja sekin oli minulle yllätys, sillä onhan netti täynnä niin sanottuja kauhuelokuvia eläimistä.

Mukana oli muun muassa paljon eläinoikeusihmisiä, vegaanicatering-yritysten väkeä ja Viron isoimman kasvisruokasivujen ylläpitäjät. Ja niiden lisäksi isoja toimijoita, kuten Keiju ja Alpro. Tapasin monta ihmistä, jotka tiesin vain netin kautta enkä ollut koskaan tavannut tosielämässä. ”Kuvittele, kaikki täällä on oikeasti syötävää”, sanoi yksi heistä. Ainoa negatiivinen huomautus tuli yhden vierailijan suusta: ”Miksi ihmeessä järjestätte niin tärkeä asian vuoksi tehdyn tapahtuman niin pienessä tilassa” – niin kuin kauppakeskus olisi ollut pieni paikka!

Monet tekijät on kutsuttu messujen jälkeen puhumaan kasvisruuasta eri medioihin. Vain yksi niin sanottu eläinsuojelujärjestö oli ilmiselvästi vihainen jo ennen messuja. He kirjoittivat lehteensä artikkelin, jossa kysyttiin, miksi eläinsuojelijan pitäisi olla vegaani. Minusta on ihmeellistä, että tässä ei voisi nähdä yhteyttä.

Voi vielä olla kiinnostavaa tietää, että messujen järjestäjä on opiskellut Helsingin yliopistossa ja varmasti saanut Suomen puolelta paljon tietoa veganismista. Kiitos hänelle!

Seuraava Taimetoidumess järjestetään 1.10.2012, tulkaa mukaan!

Mainosvideo (ohjaus: Loore Emilie Raav)

Messujen sivut http://www.loomakaitse.ee/taimetoidumess/index.php/en/ & tapahtuman Facebook-sivut.

Tässä vielä muutamia vinkkejä virolaiseen vegaanimaailmaan:

Uusi cateringyritys, ihanat kuvat ja paras ruokaa http://www.facebook.com/mikivegankohvik

Sandra on jo vanha tekijä: http://www.facebook.com/taimetoit & http://taimetoit.ee/

Minun järjestöni oli myös yksi tapahtuman järjestäjistä http://www.facebook.com/kuulikodu

Ihan uusi pieni ryhmä, ei kukaan meistä tiennyt niistä ennen tapahtumaa! http://www.facebook.com/pages/My-Vegan-Sis/309917412357462