HenkilökohtaistaKirjoittanut Kristiina Koivunen

Ruotsin natsit ja Irakin Isis

Lukuaika: 3 minuuttia

Ruotsin natsit ja Irakin Isis

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Kristiina Koivunen

Miten syyskuun yhdestoista sujuu tänä vuonna?

Bloggaisinko ensi sunnuntaina 14. syyskuuta järjestettävistä Ruotsin vaaleista vai jihadistien vastaisesta taistelusta Lähi-idässä? Ruotsin vaalit on ajankohtainen aihe nyt eikä seuraavalla blogivuorollani! Mutta voiko Lähi-itään erikoistunut kirjoittaja käsitellä syyskuun yhdestoista päivä Ruotsin asioita?!

Pohtiessani, kummasta aiheesta kirjoittaisin, huomasin niissä muitakin linkkejä kuin sen, että tänään on paitsi World Trade Centerin iskun, myös Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin murhan vuosipäivä.

mainos

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama päätti vihdoin ulottaa iskut myös Syyriaan – päätös, joka hänen olisi pitänyt tehdä jo monta vuotta sitten. Tätä aihetta pohdin seuraavassa blogikirjoituksessani seulottuani tiedon tulvaa.

Ruotsissa ulkoministerin murha on jo kaukainen asia. Vaalipuheissa käsitellään muita asioita. Neljä vuotta sitten Ruotsissa äimisteltiin ruotsidemokraattien, perussuomalaisten aateveljien, pääsyä parlamenttiin. Nyt ruotsidemokraateista on tullut tavallinen puolue, joka osallistuu vaalipaneeleihin ja kampanjoi kuten muutkin puolueet.

Sverigedemokraterna eli ruotsidemokraatit (vas.) käyvät vaalikampanjaa kuten muutkin puolueet. Oikealla uusi tulokas Feministiskt Initiativ eli FI.

Ruotsalaisten puolue, joka ilmoittaa kannattavansa muun muassa rotuhygieniaa, on ottanut ykkössijan yleisen kauhistelun kohteena. He ovat Kreikan kultaisen aamunkoiton aateveljiä eli natseja. Tällä hetkellä natseilla on Ruotsissa vain yksi kunnallisvaltuustopaikka, mutta kuinka käy ensi sunnuntaina? Silloin valitaan eduskunta, kunnanvaltuustot ja terveydenhuollosta päättävät maakäräjät.

Natsien kannatus Ruotsissa on niin vähäistä, ettei Ruotsalaisten puolue ylitä ainakaan näissä vaaleissa neljän prosentin äänikynnystä päästäkseen eduskuntaan. Sen sijaan toisen uuden tulokkaan, Feministiskt Initiativin eli FI:n kannatus on gallupien mukaan juuri tällä rajalla. Jos se jää neljän prosentin alle, kaikki FI:lle annetut äänet menevät hukkaan. No, tavallaan ne eivät mene hukkaan, melkein kaikki Ruotsin puolueet kilpailevat siitä kuka on feministisin. Ruotsidemokraatteja ja natseja lukuun ottamatta kaikki puolueet osallistuivat elokuussa Tukholman Pride-festivaalille.

Iskevätkö jihadistit natsien kimppuun Ruotsissa? En pidä sitä todennäköisenä. Heidän kohteitaan ovat pikemminkin korruptoituneet arabihallitukset ja muut muslimitahot. Entä tekevätkö natsit iskuja muslimikohteisiin? Joitakin vuosia sitten näitä kysymyksiä olisi pidetty absurdeina, mutta tukholmalaismoskeijan seinästä piti viime kesänä maalata piiloon hakaristejä.

Kirjoitin Fifissä viime kesäkuun alussa, että jihadisteihin on suhtauduttava kuin viholliseen sodassa. Tekstini julkaistiin ennen Isis-järjestön suurhyökkäystä Irakiin, mikä nosti sen otsikoihin. Asiasta tiedetään nyt paljon enemmän kuin blogin ilmestyessä. Kirjoitin silloin esimerkiksi, että jihadistien kanssa on neuvoteltava – nyt tiedetään, että se on mahdotonta: he eivät halua neuvotella.

Eurooppa on herännyt etsimään keinoja estää eurooppalaisten muslimien ryhtyminen jihadistitaistelijoiksi. Englannissa ja Ranskassa on ehdotettu esimerkiksi maiden kansalaisuuden peruuttamista Isisiin liittyneiltä henkilöiltä. Tällainen ehdotus kuvaa paitsi avuttomuutta ongelman edessä, myös sen huonoa tuntemista. Lähtijöiden ei ole tarkoitus palata Eurooppaan vaan mennä paratiisiin, jonne johtavan reitin he uskovat kulkevan Syyrian ja Irakin taistelukenttien kautta. Euroopan maan kansalaisuuden menettäminen ei pysäytä heitä. Sen sijaan se estäisi Isisiin pettyneiden toiveet karata ja palata normaaliin elämään.

Saksan Wuppertalissa on viime päivinä käyty erikoista näytelmää jihadistien laitettua YouTubeen videon shariapoliiseiksi itseään kutsuvien, tällä tekstillä varustettuun liiviin pukeutuneiden henkilöiden partioinnista kaduilla. Oman etnisen ryhmän järjestöjen vahva ote Euroopassa asuviin siirtolaisryhmiin on kaikkien siirtolaisten kanssa toimivien ihmisten tuntema fakta. Wuppertal on yksi islamistien toiminnan keskuksista Saksasta. Miksi he haluavat tuoda oman toimintansa näin provosoivasti esille sen sijaan että jatkaisivat näkymätöntä kontrollia? Tähän kysymykseen en osaa vastata, mutta se on merkki siitä, että jotain on tapahtumassa. Merkittävää ei ole se, että islamistitahot kontrolloivat muslimeja, vaan että he haluavat julkisuutta asialle, josta Saksan viranomaiset eivät pidä. Tämäkin osoittaa, että islamistien toiminnan kohde ovat muslimit, eivät eurooppalaiset kristityt.

Ruotsissa porvaripuolueiden kahdeksanvuotisen valtakauden ennustetaan päättyvän ensi sunnuntaina, mutta porvariallianssin ja punavihreiden välinen kannatusero on niin pieni, että ruotsidemokraatit saattavat nousta vaa’ankieliasemaan hallitusneuvotteluissa. Puolueessa on viime päivinä tehty pikaista maskeerausta. Roisimpia tyyppejä on siirretty sivuun ja puheenjohtaja Jimmie Åkesson yrittää ilmeisesti tehdä itsestään ministerikelpoisen, koska hän on pehmentänyt pakolaisvastaisia puheitaan ehdottamalla YK:n pakolaisjärjestölle pientä lisätukea Syyrian pakolaisista huolehtimiseen.

Ajatus Åkessonista ministerinä inhottaa monia ruotsalaismuslimeja. Toisaalta ruotsidemokraattien kesyttäminen hallituspuolueeksi siirtäisi puolueen jyrkimmän linjan kannattajia natsien tukijoiksi. Vastareaktiona olisi tuen lisääntyminen jyrkimmille islamisteille, joka lisäisi natsien kannatusta, joka puolestaan lisäisi…

Syyskuun yhdenteentoista päivään voi liittyä mukaviakin muistoja: minä hyväksyin sen kaksitoista vuotta sitten väitöskirjani tarkastuspäiväksi, sillä en ole taikauskoinen.