YleinenKirjoittanut aija salo

Paljon melua perustuslaista

Lukuaika: < 1 minuutti

Paljon melua perustuslaista

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Aija Salo

Aftonbladetin elinkauppajuttu suututti Israelin. Miten valtio reagoi?

Israelin hallitus ja useat muut juutalaiset tahot Israelissa vaativat Ruotsin hallitusta tuomitsemaan Aftonbladet-iltapäivälehdessä viikko sitten julkaistun vapaan toimittajan Donald Boströmin artikkelin, jossa spekuloitiin Israelin armeijan sotilaiden käymällä elinkaupalla surmattujen palestiinalaisten elimillä. Israelin mukaan artikkeli lietsoo antisemitismia.

Israelissa on jo lanseerattu kohun myötä IKEA-boikotti, ja myös ruotsalaisten Israelin-toimittajien työn vaikeuttamista on väläytetty. Ruotsin journalistiliitto on esittänyt pöyristyksensä mahdollista toimittajien työhön puuttumista kohtaan.

mainos

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt on todennut, että yksittäisen tiedotusvälineen julkaisupolitiikka ei kuulu hallitukselle. Pääministeri Fredrik Reinfeldt sanoi, että jos hallitus tuomitsisi artikkelin, se rikkoisi Ruotsin perustuslakia, jonka perusperiaatteita ovat ilmaisunvapaus ja painovapaus.

Ruotsin Israelin-suurlähettiläs Elisabeth Borsiin Bonnier ehti oma-aloitteisesti tuomita artikkelin kovin sanoin ilmeisesti vastoin hallituksen ohjeita ennen kuin asiaa kommentoitiin ministeritasolta. Oppositiosta vasemmistopuolueen puheenjohtaja Lars Ohly ja sosiaalidemokraattien ulkopoliittinen äänitorvi Urban Ahlin ovat vaatineet suurlähettilään kutsumista kotiin keskustelemaan perustuslaista.

Toimivassa demokratiassa kuvatunlainen reaktio hallitukselta – ja oppositiolta – mihin tahansa artikkeliin lienee ainoa oikea. Suomessa Yleisradion taannoin uutisoitua Patrian lahjusepäilyistä Sloveniassa ja Slovenian hallituksen annettua Suomelle nootin pääministeri Matti Vanhanen totesi vastaavasti, ettei hallitus voi puuttua Ylen ohjelmiin millään tavalla.

Mieltäni jäytää kuitenkin epäilys, ovatko sananvapauden suoja ja median autonomia Suomessa poliitikoille yhtä selvä asia kuin ne näyttävät Ruotsissa olevan (Israelin välittömän paineen alla toiminutta suurlähettilästä lukuun ottamatta).

Jos suomalaisen tiedotusvälineen julkaisema artikkeli tai vastaava herättäisi kiivaan reaktion esimerkiksi Yhdysvalloissa, pitäisikö suomalaisten poliitikkojen pokka? Muhammed-pilakuvien julkaisun kohdallahan se jo petti: pääministeri Vanhanen pyysi kuvien julkaisemista Suomessa anteeksi hallituksen puolesta ja presidentti Tarja Halonen pahoitteli julkaisemista.