HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Ei asevientilupaa Saudi-Arabiaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei asevientilupaa Saudi-Arabiaan

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Patrian kranaatinheitinkauppoja käsitellään ensi viikolla hallituksessa.

Ensi viikolla Suomen hallitus käsitellee Patrian 150 miljoonan kranaatinheitinkauppojen vientilupaa.

Hallitusohjelmassa linjataan, että Suomi korostaa EU:n yhteisiä aseviennin käytännesääntöjä. Samoin hallitusohjelmassa linjataan Suomen kehitysyhteistyöstä, että Suomi korostaa oikeusvaltiokehitystä, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja kestävää kehitystä. Kuulostaa hyvältä, erittäin hyvältä.

Näin ei kuitenkaan näytä yksiselitteisesti olevan. Tällä hetkellä ei ole selvää, aikooko hallitus myöntää vientiluvan Patrian kranaatinheitinkaupalle. Jos hallitus myöntää luvan, kun se ensi viikolla käsittelee asiaa, se rikkoo näitä periaatteita vastaan, samoin kuin joka kerta kun lupa myönnetään mihin tahansa epädemokraattiseen ja epävakaaseen maahan.

Mikäli hallitus myöntää luvan Patrian kranaatinheitinkauppaan, se tekee merkittävän periaatepäätöksen ja linjaa, että se hyväksyy Saudi-Arabian hallinnon toiminnan, muun muassa ihmisoikeuskysymyksissä. Tässä luvassa ei ole kysymys sellaisista puolustustarvikkeista, joiden vientilupaa voitaisiin perustella sillä, että kyse on suojavälineistä, sillä kranaatinheittimet eivät sellaisia ole (ja jätetään nyt huomiotta se, että ongelmatonta ei missään tapauksessa suojavälineidenkään vienti ole.) Esimerkiksi Libyassa tämäntyyppisiä puolustustarvikkeita on käytetty omia kansalaisia vastaan ja epävakaissa ja epädemokraattisissa maissa tätä riskiä ei valitettavasti voida sulkea pois.

Erityisesti, jos hallitus myöntää vientiluvan, sen tulisi julkistaa se arvio, jonka perusteella päätös on tehty. Tällöin voidaan tarkastella noudattaako hallitus omaa ohjelmaansa tai EU:n käytännesääntöjä.

Katson, että hallituksen tulee käyttää harkintaansa tässä kaupassa ja todeta, että kokonaisvaltaisesti alueen tilanteen huomioon ottaen vientilupaa ei voida myöntää. Asevientiä ei tule sallia epävakaille alueille eikä epädemokraattisiin maihin, joiden hallitukset sallivat ihmisoikeuksien loukkaamisen.