HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Asevientiä & -valvontaa kätevästi samalta viranomaiselta

Lukuaika: < 1 minuutti

Asevientiä & -valvontaa kätevästi samalta viranomaiselta

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Yhden luukun periaate toimisi paremmin avustuksissa kuin vientivalvonnassa.

Viime viikolla julkaistiin uusin Pax-lehti. Lehdessä oli myös Jarmo Pykälän juttu aseviennin saamista julkisista tuista ja muusta viranomaisavusta, jota yritykset nauttivat, ja siitä, miten ongelmallista on, kun saman viranomaisen tehtäviin kuuluvat sekä vienninedistäminen että asekaupan valvonta ja vientilupien myöntäminen.

Viranomaiset vakuuttavat, että Suomi noudattaa EU:n sotatarvikeviennin kahdeksaa alueelliseen rauhaan, kansainväliseen lakiin ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen liittyvää vientikriteeriä. Näin ei kuitenkaan näytä olevan aivan kaikissa tapauksissa. Esimerkiksi viime syksynä Patrian kuohuttaviin kranaatinheitinkauppoihin Saudi-Arabian kanssa myönnettiin lupa, joskin tässä tapauksessa kyseessä oli poliittisen johdon päätös, ei virkamiesten tekemä ratkaisu.

mainos

Ulkoministeriö esitti luvan hylkäämistä perusteenaan se, että Saudi-Arabia on yksi maailman vähiten demokraattisista maista, ja maan ihmisoikeustilanne on hyvin heikko. Kyseessä kuitenkin oli yli 100 miljoonan euron arvoinen kauppa ja Suomen hallituksen päättäessä luvasta vain neljä ministeriä äänesti luvan myöntämistä vastaan ja lupa myönnettiin. Meille tulevasta kansalaispalautteesta päätellen myös Vaisalan kohdalla on tehty erikoisia päätöksiä.

Vaisalallehan on heidän kysyessään asiaa aikaa sitten annettu vastaus, ettei heidän tuotteisiinsa asevientilupia tarvita. Tästä vastauksesta on jo kauan ja ainakin meidän näkökulmastamme näyttää siltä, että Vaisala melko ilmiselvästi vie puolustustarvikkeita eri puolille maailmaa ja tietää sen itsekin. MOT-ohjelmalle antamassaan lausunnossa ministeriön Sanna Poutiainen sanoo, että Vaisalan valmistamia tuotteita ei löydy puolustustarvikeluettelosta. Ja siten ne eivät voi puolustustarvikkeita ollakaan.

Kun puolustusministeriö harkitsee, onko jonkin laite sotilastarvike, se pyytää lausunnon puolustusvoimilta ja tekee päätöksen puolustusvoimia kuultuaan. Sadankomitea teki kantelun oikeuskanslerille Vaisalan vienneistä. Myös tässä tapauksessa puolustusvoimilta on kysytty useampaan otteeseen ja monissa lausunnoissa sanotaan, että vienti hyödyttäisi puolustusvoimia. Vienti on tästä huolimatta katsottu ministeriössä joksikin muuksi kuin asevientilupaa edellyttäväksi vienniksi.