Hämeentie 48Kirjoittanut anu brask

Soppaa sydänsuruihin

Lukuaika: 2 minuuttia

Soppaa sydänsuruihin

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Anu Brask

Kun sydän on rikki eikä jaksa urheilla, kaalikeitto vahvistaa & lämmittää sydäntä.

Vaiva:

“Sydämeni on rikki: olen rakastunut mieheen, jolta en saa vastakaikua. Tätä on jatkunut jo pitkään. Hän urheilee paljon, ja olen ajatellut, että jos minäkin urheilen, se voisi täyttää sen tyhjyyden. Alan olla aika lopussa: polvet rikki, sydämessä tuska. Nyt mies muuttaa pois ulottuviltani. Miten käy urheiluharrastukseni? Jos se jää pois myös, mitä voin syödä, etten lihoa kahdessa viikossa muodottamaksi palloksi, mutta ravitsen sielua?”

Ruokatohtorin diagnoosi:

Polvikipujen parantaminen ruoalla tuntuu kyllä melko haastavalta rastilta. Mainittuihin henkisiin tiloihin uskallan kuitenkin keittiöpsykologina suositella erinäisiä ruokatoimenpiteitä.

Ensiksi, unohda se jätkä ja lihoamisen pelko.

Tarvitset nyt mukavaa seuraa ja piristävää puuhaa. Kutsu ystävät kylään, menkää pulkkamäkeen (reipasta liikuntaa), tehkää yhdessä illallista ja nautiskelkaa.

Ulkoilun jälkeiseksi lämmikkeeksi suosittelen mausteista papu-vihanneskeittoa. Lihoamisen pelkoasi ajatellen olen käyttänyt seuraavan reseptin pohjana perinteikästä laihduttajan kaalisoppaa, niin kauhealta kuin se kuulostaakin. Mutta usko pois, tujaus lämmittäviä mausteita ja ripaus eksotiikkaa täräyttää tämänkin keitoksen toiselle tasolle. Pilkkomisurakka hoituu kätevästi yhteistuumin.

Samalla voi kauhatolkulla parantaa maailmaa ja vätkättää ihmissuhdeasioista. Kyllä se siitä.

Resepti:

SYDÄNTÄ VAHVISTAVA SOPPA

Usealle hyvälle tyypille.

1 keskikokoinen kaali

2 reilunkokoista keltasipulia

3 porkkanaa

5 varsisellerin vartta

1 pullukka fenkoli

2 paprikaa (keltainen ja vihreä)

2 tlk tomaattimurskaa + reilu 2 l vettä

mainos

lempipapujasi (kypsiä) tölkki tai kaksi, riippuen väkimäärästä

2 kasvisliemikuutiota

Mausteiksi:

1 tl cayennepippuria (tai chiliä maun mukaan)

1 rkl kurkumaa

2 tl jeeraa

2 tl jauhettua korianteria

1 tl kanelia

ainakin 2 valkosipulin kynttä

2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

1–2 rkl öljyä

pari nyrkillistä tuoretta persiljaa ja reilu nippu tuoretta korianteria

puolikkaan sitruunan puristetut mehut

(suolaa ja mustapippuria)

1. Pilko ja suikaloi vihannekset mieluisan kokoisiksi.

2. Ota ISO kattila. Kuullota lämpimässä öljyssä ensin murskatut valkosipulit ja inkivääriraaste. Lisää kuivat mausteet ja anna niiden hetki paahtua öljyssä, jotta maut irtoavat paremmin. Jos mausteet vaikuttavat kärventyvän, lisää kattilan pohjalle tilkka vettä.

3. Kippaa kattilaan kaikki rehut kerralla, kaada päälle tomaattimurskat ja peitä vielä vihannekset vedellä. Muista lisätä kasvisliemikuutiot.

4. Kypsennä keitosta miedolla lämmöllä, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Tähän menee ainakin parikymmentä minuuttia. Sekoittele välillä.

5. Kypsennyksen loppuvaiheessa lisää pavut, ja anna maustua vielä 5–10 minuuttia.

6. Ennen tarjoilua tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Höystä keitto reippaalla määrällä tuoreita yrttejä ja kunnon lorauksella sitruunamehua.

(Jos soppaa jää yli, se maistuu seuraavana päivänä vielä paremmalta.)