TaideKirjoittanut Kaisu Tervonen

Ei mitään hävettävää

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei mitään hävettävää

Joskus on pahempiakin päiviä kuin niitä, jolloin tukka on huonosti. Jyväskylän Galleria Ratamon Bad Hair Days -näyttelyn nimen ironia ei jää huomaamatta. Valtakunnallisen Rikki-taideprojektin kautta muotoutuneen valokuvaajakollektiivin näyttelyn teemana ovat mielenterveysongelmat ja normeista poikkeaminen. Mukana on valokuvasarjoja, installaatio- ja videotaidetta.

RIKKI-projekti aloitti sarjakuvasta mutta on laajentunut myös muun kuvataiteen puolelle. Mukana on niin taide-alan ammattilaisia kuin aloitteleviakin tekijöitä, yhteensä jo 80 jäsentä. Minna Esantytär, yksi valokuvakollektiivin taiteilijoista, on ollut Rikki-projektin toiminnassa mukana alusta saakka.

”Projektissa mukanaolossa ei ole rajoitteita sen suhteen, mitä on aiemmin tehnyt. Ansioluetteloita ei lueta tai tarkastella meriittejä. Ei ole myöskään välttämätöntä, että mielenterveysongelmista on omakohtaista kokemusta”, hän summaa.

Valokuvakollektiivin ja koko Rikki-projektin tekijöitä yhdistää lähinnä tavoite poistaa mielenterveysongelmista kärsivien kokemaa stigmaa.

Bad Hair Days -näyttelyyn tulee Minna Esantyttäreltä kolme teoskokonaisuutta. Yksi on sosiaalisia pelkoja käsittelevä videoteos ja toinen installaatio, jossa muun muassa tabut eivät ole kuin karkkia vaan karkkia. Kolmas on valokuvasarja Leimatut, joka esittelee ihmisiä arkisissa tilanteissa diagnoosi-leima otsassaan.

”Kuvasin projektiin 30–40 ihmistä. Halusin mukaan kaikenlaisia ihmisiä kaupan kassajonosta nuorisopappiin. Mukana on myös muutama niin sanottu julkkis korostamassa pointtia, että me ollaan kaikki samalla viivalla ja ettei ulkoisten seikkojen perusteella voi tietää, kenellä joku diagnoosi sattuu olemaan.”

mainos

Kuvaaja ei itsekään tiennyt, oliko kuvattavilla diagnooseja vai ei.

Näyttelyn muut taiteilijat ovat Neo Aarnikotka, Laura Mustonen, Jenni Holma, Heli Kaskinen, Veera Konsti, Esa Luoto, Pinja Nikki ja Noora Sandgren.

RIKKI-projekti julkaisi syyskuussa ensimmäisen taidelehtensä Rikki. Suunnitteilla on toinen numero ensi syksyksi. Sitä ennen kollektiivin taidetta näkee paitsi Jyväskylässä myös Raaseporissa, jonka Galleria Kobrassa on 7.2.–25.3. esillä tekijöiden valokuvaa ja sarjakuvaa. Näyttelyn nimi on Ei hävetä.

Bad Hair Days 15.12.–8.1. Galleria Ratamo, Jyväskylä

Galleriassa järjestetään 19.12. klo 17–20 näyttelyyn liittyvä Puhetta kuvista –keskusteluilta, johon yleisö voi lähettää omia kuviaan. /