Svante Gullichsenin teos All the walls I've built nähdään Nastolan kesänäyttelyssä.

TaideKirjoittanut Elisa HeleniusKuvat Svante Gullichsen

Nastolan vanhasta kunnantalosta Lahdessa tuli kesäksi luontoaiheisen nykytaiteen areena

Veikko Halmetojan kuratoima näyttely täyttää entisen Nastolan kunnantalon ympäristöteemaisella taiteella kesäkuusta elokuuhun.

Lukuaika: < 1 minuutti

Nastolan vanhasta kunnantalosta Lahdessa tuli kesäksi luontoaiheisen nykytaiteen areena

Svante Gullichsenin teos All the walls I've built nähdään Nastolan kesänäyttelyssä.

Lahden vieressä sijaitsevan Nastolan vanha kunnantalo täyttyy kesällä ympäristöaiheisesta taiteesta. Näyttelyn on kuratoinut helsinkiläinen galleristi ja kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja. 

”Näyttelyn ympäristöteema ja nimi Luontoretki syntyivät ajatuksesta, miten taide kommentoi Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta. Halusin helposti lähestyttävän nimen, joka laskee ympäristöteeman kaikkien tunnistamalle tasolle: luontoon, retkeilyyn, luonnonsuojeluun… Ajattelin myös, että nimi voi viitata kansalliseen identiteettiimme. Siihen ovat vaikuttaneet kultakauden taiteilijoiden tekemät luontoretket, ja niiden innoittamana syntyneet ikoniset maalaukset kansallismaisemistamme”, Halmetoja kertoo.

Hän on valinnut mukaan kolmisenkymmentä taiteilijaa: tunnettuja nimiä ja nousevia kykyjä eri puolilta Suomea. Mukana ovat esimerkiksi Noora Geagea, Emmi Kallio, Miia Kallio, Kim Somervuori ja Iiu Susiraja. 

Maalausten lisäksi esillä on valokuva- ja videotaidetta, veistoksia, installaatioita ja nimenomaan Nastolan kunnantaloon tehtyjä tilateoksia. Taiteilijat ovat tehneet taideteoksiksi kokonaisia huoneita. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Ulkona kulkee Pihapiiri-polku, jonka taiteellisesta toteutuksesta vastaa Kirsimaria E. Törönen. Näyttelyn aikana on ympäristö- ja luontoaiheisia paneelikeskusteluja, esitelmiä, työpajoja ja konsertteja.

Luontoretki on yksi tämän kesän isoimmista nykytaidenäyttelyistä. Sen sijoittuminen vanhaan Nastolan kunnantaloon luo kokonaisuuteen mielenkiintoisen ristiriidan. Tilat on suunniteltu alun perin erilaiseen käyttöön. Se näkyy näyttelyssä siten, että tilassa on muodostettavissa paljon jännittäviä reittejä ja polkuja. Tuskin kukaan kulkee näyttelyä läpi ihan samalla tavalla”, Halmetoja sanoo. 

Nastolan kesänäyttely
Avoinna 13.6.–15.8. ti–su kello 11–17 ja elokuun ajan myös viikonloppuisin. Juhannusaattona suljettu. Ilmaispäivät 10.7. ja 4.8.
www.nastolankesanayttely.fi