Kuvassa Linnea Saaritsan työ. Kuva: Linnea Saarits

TaideKirjoittanut Elisa Helenius

Vallankumouksellisia ristipistoja esillä Stoassa helmikuun alkuun asti

Stoassa avautuu 15. joulukuuta Radikaalien ristipistojen uusi taidenäyttely, joka räjäyttää vanhat mielikuvat ristipistoista.

Lukuaika: < 1 minuutti

Vallankumouksellisia ristipistoja esillä Stoassa helmikuun alkuun asti

Kuvassa Linnea Saaritsan työ. Kuva: Linnea Saarits

”Tykkään ristipistoista tekniikkana siksi, että se on nopea oppia ja tunnistettava. Ristipistot ovat myös miellyttävän näköisiä, teos muodostuu vähän kuin pikseleistä. Näyttelyn tavoitteena on lisäksi kannustaa ihmisiä kokeilemaan ristipistoja”, Marianne Savallampi sanoo

Hänen kuratoimansa X-treme X-stitch! -näyttely on puolentoista kuukauden ajan esillä kulttuurikeskus Stoassa Helsingin Itäkeskuksessa. 

”Ei ole kovin yleistä, että taiteilijan väline on ristipistot. Ristipistojen lisäksi näyttelyssä on esillä muutamia muita kirjontatöitä. Joukossa on vanhempia ja ihan uusia teoksia”, Savallampi kertoo. 

Savallammen lisäksi näyttelyssä on teoksia kahdeksaltatoista Radikaalien ristipistojen aktiivilta Helsingistä ja Tampereelta sekä jonkin verran muualta päin Suomea. Näyttelyn taiteilijoita ovat esimerkiksi Linnea Saarits, Vidha Saumya, Minna Jaakola ja K. E. Illukka. Osa tekijöistä on ammattitaiteilijoita, jotka tekevät nimenomaan ristipistoja.  

mainos

Esteettömiä kulttuuritapahtumia ja klubeja organisoiva nuorisojärjestö Utopia Helsinki alkoi vuonna 2014 pitää queerfeminististä kirjontaseuraa. Radikaalit ristipistot kokoontuu nykyään muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

”Uuden näyttelyn teemoja ovat feminismi, ympäristöoikeudet, yhteiskunnallinen käsityö ja tilan haltuunotto. Tosin ristipistoteos voi olla itseilmaisun väline ilman radikaalia poliittista sanomaa. Näyttelyn tavoitteena on myös räjäyttää käsite ristipistoista. Pohdimme, miten taide, kuten ristipistot, voi olla poliittista ja osa yhteiskunnallista aktivismia”, Savallampi kertoo. 

X-treme X-stitch! -näyttely
15.12.2021–1.2.2022
Stoa, Turunlinnantie 1, Helsinki