ElokuvaKirjoittanut voima

Dokumentti kuvataiteilija Anselm Kieferistä on hiottu kuvaus luomisvimmasta

Lukuaika: < 1 minuutti

Dokumentti kuvataiteilija Anselm Kieferistä on hiottu kuvaus luomisvimmasta

Anselm

Wim Wenders

★★★★

Ohjaaja sen sanoo parhaiten: koska joitain asioita ei voi ymmärtää järjellä, tarvitaan taidetta. Saksalaisen Wim Wendersin dokumentti Anselm syväluotaa historian järjettömyyksiä kiertelemättä ja ilman väkinäisen tuntuista alleviivaamista. Saksassa vuonna 1945 syntynyt kuvataiteilija Anselm Kiefer tunnetaan kotimaansa kipupisteiden esillenostajana. 

Kieferin aiheuttamat kohut ja taiteilijan oma analyysi aiheesta näkyy niihin sopivasti koruttoman dokumentaarisesti. Ohjaus on miellyttävän viipyilevää – osuva vastinpari Kieferille, jonka jatkuvaa luomisvimmaa ajaa mahdottomuus pysähtyä. Vaikuttavimmiksi elokuvassa nousevat romanialais-ranskalaisen, holokaustista selvinneen runoilijan Paul Celanin runojen hyödyntäminen sekä kuvamateriaalit Kieferin haastatteluista. Kuvataiteilijan niin fyysisesti kuin temaattisesti massiiviset teokset pääsevät lähelle katsojaa. Kieferin taiteelleen pyhittämä jättimäinen halli ja yksittäisten taideteosten luomisprosessit pääsevät oikeuksiinsa. 

Hallittu – vaan ei hillitty – elokuva antaa paljon niille, jotka haluavat viimeisen päälle hiotun vaihtoehdon kesän kassamagneeteille. 

Elokuvateattereissa 28.6. alkaen

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

  • 19.6.2024
  • Kirjoittanut voima