Unelmien_tiedekunta

KirjallisuusKirjoittanut Tuomas Rantanen

Unelma maailmasta ilman miehiä

Lukuaika: < 1 minuutti

Unelma maailmasta ilman miehiä

Unelmien tiedekunta

Sara Stridsberg

Valerie Solanas (1936–1988) kirjoitti miesvihaa tihkuvan radikaalifeministisen SCUM-manifestin ja yritti ampua Andy Warholin hengiltä. Lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä ja muuta kurjuutta kokenut Solanas oli mieleltään epävakaa päihteiden väärinkäyttäjä ja seksityöläinen. Samalla hän oli lahjakas älykkö, joka suoritti vapaaoppilaspaikalla psykologian tutkinnon Marylandin yliopistossa.

Sara Stridsberg kuuluu Ruotsin merkittävimpiin nykykirjailijoihin. Tiedostavan lyyrisessä Unelmien tiedekunta -romaanissaan hän lomittaa Valeria Solanasin elämään liittyviä faktoja ja arveluja itse keksimäänsä materiaaliin. Synteesin tuloksena hän saa rakennettua uskottavan ajankuvan ja piirrettyä vahvoin pensselinvedoin yhden ihmisen traagisen elämän­kaaren.

Stridsberg samaistuu Solanasin viimeisten hetkien tuntoihin ja istuttaa niihin tarinan, joka kulkee läpi kohteensa traumaattisen lapsuuden, radikalismin herättäneen opiskeluajan, Warholin Tehtaan hörhöpiirissä vietetyn haahuiluvaiheen sekä lopullista luisua edeltäneet jaksot mielisairaalassa ja vankeuden jälkeen.

Solanasin motiivi murhayritykseen ei avaudu yksiselitteisesti edes kirjailijan ja kohteensa välisessä kuvitteellisessa dialogissa. Stridsberg onnistuu kuitenkin rivien välissä osoittamaan, kuinka näennäisen filantrooppisen poptaiteilijan tapa kerätä ympärilleen erilaisten friikkien hovia edusti omalla tavallaan juuri sellaista rakenteellisen hyväksikäytön ja hylkäämisen kokonaisuutta, jota vastaan Solanas kamppaili niin kuoppaisessa elämässään kuin manifestissaan – jotka olivat pitkälti sama asia.

mainos